Waarom is de cryptomarkt zo volatiel, grillig en instabiel?

Grillig, volatiel, instabiel, onvoorspelbaar en turbulent. Dit soort woorden worden vaak gebruikt om de ontwikkelingen op de cryptomarkt te duiden. Het is voor iedereen die zich bezig houdt met crypto heel herkenbaar, de koersen kunnen zich compleet krankzinnig gedragen. Maar waarom is de markt zo volatiel en instabiel?

Traditionele aandelen markten zouden moord en brand schreeuwen als een aandeel 5% zou stijgen of dalen op 1 dag. In de cryptowereld wordt dit gezien als een rustige dag. Kijk bijvoorbeeld eens naar de periode december-januari 2017/2018 en vervolgens naar de periode januari-februari 2018.

Dit is deels de aantrekkingskracht van crypto maar het zorgt tegelijkertijd ook voor veel onzekerheid en paniek. Waar wordt die volatiliteit nou door veroorzaakt?

Er is nog weinig intrinsieke waarde op de cryptomarkt

De meeste cryptoprojecten drijven vooralsnog alleen op het concept dat erachter zit. Het merendeel van de projecten heeft zelfs nog helemaal geen werkend product of zelfs ook maar een eigen blockchain. Dit zorgt ervoor dat het erg lastig is om te bepalen of een project/bedrijf over of ondergewaardeerd is.

De markt drijft toch nog steeds heel erg op sentiment en dit zorgt ervoor dat een positief of negatief nieuwsbericht een enorme invloed op de prijzen kan hebben.

Onvolwassen markt

De meeste crypto investeerders zijn relatief jong en hetzelfde geldt voor de markt als geheel. Al met al bestaat crypto nog geen 10 jaar en het heeft (zoals in het vorige punt besproken) nog weinig echte producten op de markt gebracht. Wij denken dat het aantal webwinkels waar je met crypto kunt betalen nog geen 0,1% van het totaal betreft en dat is nog optimistisch.

Er is nog steeds veel scepsis vanuit traditionele partijen en deels is die scepsis gerechtvaardigd.

Geen regulering en een Wild West situatie

Het is in de cryptowereld nog steeds een beetje zoals in het wilde westen: iedere man voor zich en het is redelijk chaotisch. Exchanges worden om de haverklap gehackt en het kopen van crypto is redelijk omslachtig en niet gebruiksvriendelijk als je het vergelijkt met traditioneel beleggen.

Tel hier nog bij op dat er elke dag een nieuwe ICO wordt aangekondigd die wereldschokkende verbeteringen belooft en je hebt een recept voor een paniekerige markt die redelijk makkelijk gemanipuleerd kan worden.

Korte termijn visie en millenials

In traditionele markten worden investeringen soms vastgelegd voor 5, 10 of 20 jaar en worden er gemiddeld gezien veel grotere bedragen ingelegd dan bij cryptovaluta. Dat komt onder andere doordat crypto investeerders nu eenmaal vooral millenials zijn, grofweg mensen tussen de 20 en 35 jaar die nog niet al te veel spaargeld hebben opgebouwd.

Iedereen is ook nog eens redelijk blind gemaakt door het feit dat Bitcoin zo ongehoord in waarde is toegenomen. Wat daarbij wel eens wordt vergeten is dat Bitcoin er jaren over heeft gedaan voor het meer dan 1000$ waard werd. En nog eens jaren later werd de $10.000 grens gepasseerd.

De meeste investeerders zien de prijs maar niet perse de tijd die daar overheen is gegaan. Er wordt toch vooral op de korte termijn gedacht wanneer er crypto wordt gekocht en er wordt gekeken naar manieren om zo snel mogelijk grote winst te behalen.

Dit heeft wel degelijk een reden of in ieder geval een aannemelijke oorzaak: millenials hebben nog niet bepaald veel geluk gehad als het aankomt op hun economische situaties. De meeste millenials begonnen met het zoeken naar werk in de crisis periode en nu deze voorbij lijkt te zijn gaan de vastgoed prijzen ‘to the moon’.

Dit resulteert in een situatie waarin millenials dus relatief weinig te verliezen hebben en dus eerder bereid zijn een risico te nemen met hun geld.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht