Wat is een airdrop en wat is het doel van een airdrop?

De meeste mensen die zich bezig houden met cryptovaluta zullen het wel eens voorbij hebben zien komen of er gebruik van hebben gemaakt: airdrops, de gratis verspreiding van nieuwe cryptovaluta. Wat dit precies is en wat het doel er van is? Dat lees je in deze post.

Wat is een airdrop?

Een airdrop is niets meer of minder dan de verspreiding van een cryptocoin. Er worden dus feitelijk gratis coins weggegeven. Hiervoor hoef je niets te doen, behalve je aan te melden en je adres achter te laten. Dit lijkt te goed om waar te zijn maar de bedrijven die de coins verspreiden hebben er toch profijt van.

Waarom wordt dit gedaan?

Nieuwe cryptovaluta’s proberen op te vallen en aan naamsbekendheid te winnen. Het is tegenwoordig behoorlijk lastig om echt op te vallen als nieuwe cryptovaluta, er zijn immers honderden concurrenten. Airdrops worden meestal uitgevoerd in de beginfase van een cryptoproject, wanneer de coins nog erg weinig waard zijn.

Kun je geld verdienen aan airdrops?

Absoluut.

In de zomer van 2017 gaf OmiseGO nog gratis OMG weg. Op dat moment waren de coins zo’n 10 cent per stuk waard. OMG is inmiddels al meer dan 20$ waard geweest. Dus als je in de zomer van 2017 voor 2 euro aan OMG tokens hebt ontvangen waren die in januari 2018 ongeveer 400 euro waard.

Je kunt dus absoluut geluk hebben en hier wat geld mee verdienen maar je kunt ook net zo goed alleen maar ‘rommel’ toegestuurd krijgen die je wallet bevuilt.

Hoe kom ik in aanmerking voor een airdrop?

Vaak moet je, als je in aanmerking wilt komen voor de gratis coins, op social media een link delen. Zo kun je ook meer coins krijgen naar mate je de airdrop en dus de reclame meer verspreid. Share je de actie dus bijvoorbeeld op Facebook, Twitter en op je website dan krijg je een lading extra coins.

Soms hoef je om in aanmerking te komen alleen maar je ERC20 (Ethereum) adres door te geven. Zo’n wallet maak je bijvoorbeeld aan op myetherwallet.com.

Waar kan ik nieuwe airdrop aankondigingen zien?

Er zijn enkele handige websites die in de gaten houden wanneer een airdrop actief is. Veruit de beste hiervan is airdropalert.com. Er zijn alternatieven maar airdropalert houdt eigenlijk alles bij.

Daarnaast wordt bijna elke airdrop ook op Twitter gedeeld. Je zou dus bijvoorbeeld kunnen zoeken op #airdrop maar hou er wel rekening mee dat er oplichters tussenzitten, zie hieronder.

Pas op voor scams!

Zoals overal in de crypto community zijn er ook op het gebied van airdrops scammers actief. Hou er rekening mee dat airdrops vaak coins storten ter waarde van hoogstens 1, 2 of 3 euro/dollar. Zoek je bijvoorbeeld op #airdrop op Twitter dan zul je ook vaak allemaal onrealistische voorstellen voorbij zien komen.

Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande tweet

airdrop scam

100 XRP komt neer op ~$100. Trap hier niet in, want dit is een overduidelijke scam.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht