Bitcoin en cryptovaluta begrippenlijst

In deze Bitcoin en Cryptovaluta begrippenlijst leer je wat er bedoelt wordt als er weer eens met vaktermen wordt gesmeten. Zo ben je goed op de hoogte van alle begrippen uit de cryptowereld.

deze lijst wordt doorlopend bijgewerkt

A

Adres – Een Bitcoin-adres (of andere cryptovaluta) is vergelijkbaar met een e-mailadres of een fysiek adres. Dit adres heb je nodig om Bitcoins te versturen of te ontvangen.

Altcoin – een cryptocurrency die geen Bitcoin is. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum, Litecoin, Bcash en Ripple.

ATH All Time High. Cryptocurrency vliegt vaak omhoog. Als er een nieuw record is behaald spreekt men van een ATH.

B

BTC – Afkorting voor Bitcoin

Block – Een stukje data in de blockchain waarin transacties worden afgewacht en voltrokken. Dit voltrekken gebeurd door mining.

Blockchain – Een openbare database van alle Bitcoin transacties die ooit voltrokken zijn, in chronologische volgorde.

C

Coinbase – ‘s-werelds grootste en meest betrouwbare online cryptocurrency wallet.

F

FOMO – Fear Of Missing Out. Niet specifiek voor Bitcoin of Cryptocurrency. FOMO wordt vaak gebruikt door mensen die nog niet zijn ingestapt maar dit wel overwegen.

Fork – Een blockchain die opsplitst in 2 verschillende richtingen, zo kan richting 1 een bepaalde transactie verificatie aanhangen en 2 juist verder gaan met de oude manier.

H

Hashrate – De hashrate meet hoe krachtig de computer van een Bitcoin miner is.

Hodl – een typfout (“I AM HODLING”) op een forum, waarbij eigenlijk ‘hold’ bedoeld werd. Als de koers van Bitcoin daalt raken sommige mensen in paniek en verkopen ze snel hun Bitcoin zodat ze geen verlies lijden. Hodling wil zeggen dat je vertrouwt in de toekomst van Bitcoin/crypto en je je coins vasthoud tot het bittere eind.

M

Mining – Het verifiëren van Bitcoin transacties. Elke transactie moet worden bevestigd door miners, door een gecompliceerde rekensom uit te rekenen. Miners zijn eigenlijk computers op de blockchain en worden voor elke geverifieerde transactie beloont met Bitcoin. Hoe krachtiger de videokaart van de miner, hoe meer berekeningen er kunnen worden gemaakt.

W

Wallet – Een wallet, oftewel portemonnee, is de plek waarop je Bitcoins, of andere cryptocoins zijn opgeslagen. Dit kan een online wallet zijn, zoals bijvoorbeeld Coinbase. Er bestaan ook offline wallets.

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht