22 oktober 2020

Geruchten over binance hack; cryptomarkt krijg een knauw

Het leek er vanmiddag even op dat een van de populairste exchanges, Binance, gehackt zou zijn. Nu is dat niet het geval maar er heeft wel degelijk een hack plaats gevonden.

Aan het einde van de middag verschenen er op Reddit berichten van mensen die aangaven dat er bepaalde coins uit hun portfolio automatisch verkocht zouden zijn. In deze post zijn onder andere de volgende comments te lezen:

“My balance dropped by 25%, I now have VIA and 3 of my coins were sold in their entirety. I bought one of them back, only to have it sold again.”

En

“WTF is happening! Binance just sold all my alts at market rate and I have got just the Bitcoin now”

Wat is er gebeurd?

De oorzaak van de paniek en de verkochte coins is dat een trading bot gehackt is. Dit is een stukje software van een derde partij. Mensen kunnen zo’n bot installeren zodat deze autonoom bepaalde trades voor je kan afsluiten. Deze bot is gehackt.

Wat er precies is gebeurd is niet helemaal duidelijk maar het lijkt er wel op dat de hackers via de bot bepaalde coins verkocht hebben en daar massaal VIACoin van hebben gekocht.

In de onderstaande grafiek zie je net voordat de Reddit post werd geplaatst ineens een enorme stijging voor VIACoin, een relatief onbekende en kleine cryptocurrency.

via coin hack binance

Op het moment van schrijven is Binance bezig met het onderzoeken van dit probleem en heeft het alle withdrawals stopgezet, je kunt dus geen crypto van Binance afhalen op dit moment. De CEO van Binance heeft op Twitter laten weten dat de situatie onder controle is en dat alle middelen veilig zijn.

https://twitter.com/cz_binance/status/971454040704872448

Cryptoprijzen dalen zeer scherp

De markt reageerde zeer sterk op deze geruchten, vrijwel direct nadat de cryptowereld lucht kreeg van de Binance perikelen daalden de koersen van alle grote digitale munten drastisch. Bitcoin daalde maar liefst 10% in nog geen 30 minuten.

bitcoin binance hack

Inmiddels is er weer sprake van een klein herstel maar de gevolgen van deze berichtgeving zullen nog wel even doordreunen denken wij. Mocht er meer nieuws naar buiten komen dan zullen we dat in dit bericht melden.

Ondanks dat Binance dus niet echt gehackt is, is dit natuurlijk wederom een teken aan de wand. Laat je cryptovaluta niet staan op exchange! Dit blijven nu eenmaal centrale mikpunten voor hackers en criminelen. Sla je cryptovaluta op in een wallet waarvan jij de private keys in je bezit hebt. De veiligste optie die je hierbij hebt is een hardware wallet.

** UPDATE **

Inmiddels heeft Binance een beloning van maar liefst 250.000$ uitgeloofd voor het vinden van de hackers. Daarnaast heeft het ook nog eens aangekondigd een decentrale exchange te gaan creëren.

Share

2 Comments

  1. Martin Reply

    Als je meerdere coins hebt en voor elke een wallet gebruikt, betaal je je scheel aan depositt fees en withdrawel fees. Als je het op exchanges laat dan kun je gehackt worden. De cryptowereld is nog steeds een wild west. Het hele idee van crypto: geen regulering, geen vertrouwen nodig in externe partijen en lage transactiekosten lijken nog mijlenver weg. Pffffft

    1. admin Post author Reply

      @Martin, klopt het is nog steeds behoorlijk ongemakkelijk allemaal. Er is dringend behoefte aan een betere gebruikerservaring op alle vlakken. Ik denk (hoop) dat bv een app als Ethos hier een goede eerste stap in gaat zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandeld.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht