Amerikaanse Justitie onderzoekt Bitcoin prijsmanipulatie

Interessant nieuws vanuit de Verenigde Staten vanmorgen: Bloomberg meldt dat de Amerikaanse Justitie onderzoek gaat doen naar manipulatie van de Bitcoinprijs. In het artikel is te lezen dat een ‘criminal investigation’ is gestart naar deze eventuele illegale manipulatie.

Het gaat hierbij overigens niet alleen om de Amerikaanse Justitie, ook de CFTC is betrokken bij het onderzoek. CFTC staat voor Commodities and Futures Trading Commission, een reguleringsorgaan van de Amerikaanse overheid dat onder andere toeziet op de handel in futures. Zoals bekend kan er sinds vorig jaar gehandeld worden in Bitcoin futures.

De prijsmanipulatie zou onder andere gebeurd zijn door valse orders uit te zetten, om zo andere traders te laten kopen of juist verkopen. Zodra dit effect bereikt wordt, en de prijs dus een bepaalde kant op beweegt, worden de orders weer ingetrokken. Dit is een bekende, illegale trade-techniek die ‘spoofing’ wordt genoemd. Daarnaast zouden handelaren ook met zichzelf aan het handelen zijn geslagen om het te doen lijken alsof de markt heel erg actief zou zijn.

Prijs van Bitcoin

Uiteraard is dit geen al te gunstig teken voor Bitcoin (en andere cryptomunten). Er is altijd al wel sprake van op zijn minst een vermoeden van manipulatie van de markt. De koersen bewegen zich, zeker de laatste maanden, zo enorm onvoorspelbaar dat het er inderdaad op lijkt dat manipulatie best aannemelijk is.

We gaan het onderzoek en de resultaten ervan in ieder geval in de gaten houden. Overigens wordt het bericht nu al opgepakt door diverse landelijke media.

bitcoin onderzoek manipulatie
Omstreeks 10.00 verscheen het nieuws op Bloomberg, waarop de prijs van Bitcoin meteen enkele honderden dollars kelderde. Bron: coinmarketcap

RoubaintoN

Auteur voor cryptocoinsnieuws.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *