Bitcoin in 2021: in een buitengewoon sterk jaar is onvoorspelbaarheid troef

We kunnen zonder meer stellen dat het jaar 2021 bijzonder gunstig is verlopen voor Bitcoin en voor de cryptomarkt in het algemeen in het bijzonder. Kijken we een jaar terug in de tijd dan zien we dat de totale marketcap eind december 2020 ongeveer 600 miljard dollar bedroeg. Op het moment van schrijven is dat maar liefst 2.5 biljoen dollar. Een verviervoudiging.

Zou je dat een jaar geleden hebben voorspeld dan er hoogstwaarschijnlijk toch op je neer worden gekeken. Je zou immers kunnen worden bestempeld als een ras-optimist. De gangbare mening op de cryptomarkt was een jaar geleden toch wel dat de kans nihil zou zijn dat we nogmaals een soortgelijke bull-run als in 2017 zouden meemaken. Met name op altcoin gebied.

Dit is echter absoluut wel gebeurd. Er is dit jaar weer een enorme crypto-hype op gang gekomen. In sommige gevallen leek de waanzin weer even te regeren, net zoals in 2017. Sommige coins zijn in 2021 met vele honderden procenten in waarde gestegen. Bitcoin heeft zich wat dat betreft dit jaar nog enigszins koest gehouden. Kijk je naar coins als Dogecoin dan leek de totale waanzin nabij. Deze coin steeg met maar liefst 4000%.

Kijk je echter wat breder dan zie je dat er natuurlijk ook wel wat redenen aan deze enorme opmarsen ten grondslag hebben gelegen. De meeste mensen (met name in de Westerse Wereld) ondervinden nu aan den lijve wat het betekent als de inflatie op spectaculaire wijze toeneemt. De koopkracht holt achteruit, uiteraard ook aangewakkerd door allerhande tekorten en onrust in de wereld die worden aangewakkerd of zijn veroorzaakt door het coronavirus.

Cryptovaluta lijkt, zeker in de tweede helft van 2021 echt een uitweg voor mensen. Net zoals vastgoed en aandelen dat zijn. Mensen steken aanzienlijke hoeveelheden geld in ‘assets’ die niet bijgedrukt kunnen worden. Het besef lijkt steeds meer in te dalen dat je jezelf moet wapenen tegen inflatie, dat je iets kunt doen tegen het verlies in koopkracht dat je ervaart als je je geld gewoon op je spaarrekening laat staan.

Toch was het niet alleen maar rozegeur en maneschijn in 2021. Zo was er in mei een enorme crash, waarbij de prijs van Bitcoin binnen een week of 2 zakte van ruim 64.000 dollar naar 30.000 dollar. Daarnaast bleek eens te meer dat resultaten uit het verleden geen enkele garantie bieden voor de toekomst. Waarzeggers zoals PlanB (bekend van het Stock to Flow model) moesten terugkomen op hun voorspelling en vurige wens dat Bitcoin in 2021 de 100.000 dollar grens zou passeren.

Dat is absoluut niet gebeurd. Net zoals deze bull-run eigenlijk niet echt te vergelijken is met die van 2017.

De toekomst zal leren wanneer we weer ons weer in een echte bear-market zullen gaan begeven. De kans is groot dat in 2022 de winst niet zo enorm groot zal gaan zijn zoals in 2021. Toch kunnen we niks uitsluiten en dat is nou juist het leuke van deze markt. Er valt op macro-niveau eigenlijk niet zo heel gek veel over te zeggen.

Op dag-niveau kan er nog wel wat gezegd worden over de koers van een bepaalde coin maar hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe meer onzekerheid er om de hoek komt kijken. Wat gaat het coronavirus doen in 2022? Blijft de inflatie stijgen? Krijgt de economie een knauw na 2 jaar lockdown?

We gaan het zien.

Geïnteresseerd in het kopen van cryptovaluta zoals BTC?

bitvavo

Bitvavo – De meest complete Crypto Exchange van Nederland: veilig, gebruiksvriendelijk, iDeal, snel uitbetalen, extreem lage transactiekosten en een groot aanbod.

Verhandel op Crypto Exchange Bitvavo je eerste €1.000 euro zonder transactiekosten

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht