Cryptomarkt krijgt harde klappen – Bitcoin duikt ver onder de $10k

Het is een heftige dag op de cryptomarkt. Uiteraard is er de laatste weken al sprake van een neerwaartse trend, vandaag lijken er toch wat negatieve grenzen doorbroken en het lijkt erop dat er wel wat meer aan de hand is dan een ‘simpele’ correctie. We bespreken in dit artikel de laatste ontwikkelingen.

Oorzaken van deze daling

De algehele neerwaartse trend lijkt veroorzaakt te worden door meerdere zaken. Al is natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen wat precies de achterliggende oorzaken van stijgingen en dalingen zijn, de cryptomarkt drijft namelijk ook voor een groot gedeelte op sentiment.

Als we echter kijken naar meningen van experts dan lijkt de algemene tendens te zijn dat het een combinatie van factoren is.

FUD 

Met FUD wordt Fear, Uncertainty en Denial bedoeld. Meestal komt dit neer op negatieve nieuwsberichten die zorgen voor paniek op de markt. Zo is er sprake (geweest) van de Korea FUD, is er sinds enkele dagen weer onduidelijk over wat er met USDT gaat gebeuren en onlangs vertelde Facebook dat ze crypto advertenties gaan bannen.

Tel hier nog bij op dat Bitcoin momenteel (al is het wel aan de beterende hand) nog steeds veel last heeft van hoge transactiekosten en een traag netwerk waardoor het als betaalmiddel op dit moment weinig tot geen functie heeft.

Normale correctie 

Bitcoin en crypto hebben gigantisch gepiekt in de afgelopen maanden, het is normaal dat op dit soort pieken een ‘correctie’ volgt waarbij de prijzen normaliseren. Momenteel zitten we een corrigerende periode.

Januari is altijd een slechte maand voor crypto/Bitcoin gebleken

Bekijk simpelweg deze tweet en je ziet dat januari in de afgelopen 3 jaar steeds een flinke prijsdaling plaats heeft gevonden in januari. Wat hier precies de reden van is is giswerk maar de gelijkenis is zeker significant. 

Tel deze 3 facetten bij elkaar op en je hebt een recept voor de situatie zoals die nu is.

Totale marketcap duikt ruim onder de $500 miljard

De totale marketcap is vanaf vanmorgen 08.00 (NL tijd) begonnen aan een soort gestage daling en kwam op het laagste punt uit op ongeveer $440 miljard. Dit betekent bijna een halvering van de $830 miljard op 7 januari(!).

marketcap crash

In bovenstaande grafiek is het verval duidelijk waarneembaar. Bron: coinmarketcap

Eigenlijk heeft de hele cryptomarkt last van deze daling. Bitcoin dook zelfs even onder de $9000 dollar en Ripple is momenteel minder dan $1 waard.

Ook coins als Icon (ICX) en VeChain (VEN/VET) die de laatste weken bezig waren aan een mooie opmars, hebben fors moeten inboeten vandaag.

Ethereum

Eigenlijk ontsprong alleen Ethereum de dans. Ether liet zelfs het grootste gedeelte van de dag een kleine stijging zien ten opzichte van gisteren. Inmiddels heeft ook Ether enigszins verlies geleden maar vergeleken met de rest van de markt is deze daling zeer beperkt te noemen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht