De Bitcoin Halving Van 2024

Op 4 april 2024 vindt de volgende Bitcoin halvering plaats. Dit is een geprogrammeerde gebeurtenis die elke vier jaar plaatsvindt en waarbij de beloning voor Bitcoin miners wordt gehalveerd. Dit heeft een directe impact op de inflatie van Bitcoin, wat op zijn beurt de prijs kan beïnvloeden.

Wat is een Bitcoin Halvering?

In eenvoudige bewoordingen: Bitcoin miners worden beloond met bitcoins voor het verifiëren van transacties en het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain. De beloning per blok is momenteel 6,25 bitcoins. Bij de halvering wordt dit 3,125 bitcoins.

Deze halvering is ontworpen om de inflatie van Bitcoin te controleren. In tegenstelling tot fiat-valuta, zoals de euro, is het aantal Bitcoins dat ooit zal bestaan ​​beperkt tot 21 miljoen. De halvering vertraagt ​​de creatie van nieuwe bitcoins, waardoor de schaarste toeneemt.

Historische Impact van Halveringen

De Bitcoin halvering van 2020 had een significante impact op de prijs. In de maanden na de halvering steeg de prijs van Bitcoin van $9.000 naar $30.000. Echter, correlatie is geen causaliteit. Er zijn diverse factoren die de prijs van Bitcoin beïnvloeden.

De eerdere halveringen in 2012 en 2016 werden ook gevolgd door prijsstijgingen. Echter, de markt was toen minder volwassen en de stijgingen waren minder spectaculair.

Mogelijke Invloed op de Prijs in 2024

De impact van de halvering van 2024 op de prijs van Bitcoin is moeilijk te voorspellen. De markt is nu veel groter en complexer dan in 2012 of 2016. Factoren zoals economische omstandigheden, regulering en institutionele adoptie zullen ook een rol spelen.

Analisten zijn verdeeld. Sommigen voorspellen een significante prijsstijging, terwijl anderen denken dat de impact beperkt zal zijn. De halvering kan leiden tot:

Verhoogde vraag: De verminderde instroom van nieuwe bitcoins kan leiden tot verhoogde vraag van kopers die profiteren van de schaarste. Minder aanbod: Miners kunnen minder bitcoins verkopen om hun kosten te dekken, wat het aanbod op de markt vermindert. Speculatie: De hype rond de halvering kan speculatie en FOMO (Fear of Missing Out) triggeren, wat de prijs kan opdrijven. Echter, er zijn ook risico’s:

Beperkte impact: De markt kan al geprijsd zijn voor de halvering, waardoor de impact op de prijs beperkt is.
Negatieve economische omstandigheden: Een economische recessie kan de vraag naar Bitcoin en andere risicovolle activa verminderen. Verhoogde regulering: Strengere regelgeving kan de crypto-industrie negatief beïnvloeden.

Invloed op Andere Cryptovaluta

De Bitcoin halvering kan ook een indirecte impact hebben op andere cryptovaluta. Bitcoin wordt vaak gezien als de “moeder” van alle cryptovaluta, en zijn prijsbewegingen kunnen de rest van de markt beïnvloeden. Als de prijs van Bitcoin stijgt, kan dit leiden tot een “altseason” – een periode waarin altcoins (alternatieve cryptovaluta) ook in prijs stijgen. Echter, altcoins zijn inherently risicovoller dan Bitcoin en hun prijsbewegingen kunnen divergeren.

Conclusie
De Bitcoin halvering van 2024 is een belangrijke gebeurtenis met de potentie om de prijs van Bitcoin en andere cryptovaluta te beïnvloeden. De exacte impact is moeilijk te voorspellen, maar de komende maanden zullen spannend zijn voor de crypto-industrie. Investeerders en traders dienen hun eigen onderzoek te doen en de risico’s te begrijpen voordat ze beleggingsbeslissingen nemen.

bitvavo

Bitvavo – De meest complete Crypto Exchange van Nederland: veilig, gebruiksvriendelijk, iDeal, snel uitbetalen, extreem lage transactiekosten en een groot aanbod.

Verhandel op Crypto Exchange Bitvavo je eerste €1.000 euro zonder transactiekosten

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht