18 januari 2020
bitcoin geven kerstmis

Kerstmis! Hoe geef je Bitcoin als cadeau?

De feestdagen komen er weer aan. Over een paar weken is het kerstmis en Bitcoin is het gesprek van de dag. Dus wat is er nou leuker om te geven als kerstcadeau dan een (stukje van een) Bitcoin?

Wij leggen uit welke opties je hebt als je Bitcoin wil geven als (kerst) cadeau.

Ga meteen naar: 

1. Een paper wallet

Een papieren wallet is eigenlijk niets meer dan twee codes. Code 1 staat voor het adres (waarop de Bitcoins die je gaat geven staan) en code 2 staat voor de private key, als het ware het wachtwoord voor het adres. Deze codes print of schrijf je uit, waardoor je dus feitelijk een papieren portemonnee hebt gemaakt.

De codes (dus het adres) aanmaken

Iedereen die Bitcoins heeft, heeft ook een wallet. Een wallet is het adres waarop je Bitcoins staan. Heb je een account bij een grote online aanbieder van Bitcoin, zoals bijvoorbeeld Coinbase, dan hebben zij alvast de wallet voor je aangemaakt. Het aanmaken van een wallet is echter heel eenvoudig als je de volgende stappen volgt:

1. Ga naar bitaddress.org, op deze site maak je een Bitcoin-adres aan. De interface ziet er wat gedateerd uit. Nadat er een 100% willekeurige combinatie van letters en cijfers is gemaakt (je adres), ga je naar het volgende scherm.

bitaddress adres aanmaken

Het aanmaken van je Bitcoin adres duur een paar seconden

2. Je adres is aangemaakt. De volgende stap is Bitcoins sturen naar dit adres. Hiervoor moet je dus wel zelf Bitcoin in je bezit hebben en een wallet hebben, hiervoor verwijzen we je graag door naar onze koop handleiding.

adres en private key

Links je adres, rechts je private key

3. Dit geheel is natuurlijk nog niet echt makkelijk ‘deelbaar’ en ziet er al helemaal niet uit als een cadeau. Als je boven in het menu klik op ‘paper wallet’, zul je zien dat er een iets mooier grafisch geheel van is gemaakt. Door het scannen van de QR codes kan de ontvanger zijn cadeau ‘innen’.

paper wallet

Je paper wallet is aangemaakt, deze kan je uitprinten en geven als cadeau

4. Degene die het cadeau krijgt moet zijn cadeau natuurlijk nog wel innen. Het makkelijkste is om hiervoor een online wallet aan te maken. Dit doet je makkelijk op blockchain.info. Als je bent ingelogd op je wallet, ga je naar instellingen > adressen > adres importeren. Hier voer je de code die op je paper wallet staat in en klaar ben je. Je kunt ook de QR code laten scannen, op PC met je webcam, in de app (iOS, Android) met je smartphone camera.

wallet importeren

Ga in je wallet naar instellingen > adressen en importeer je adres

5. Gefeliciteerd! U heeft zojuist Bitcoin gegeven en deze is ook geïnd door degene die het cadeautje in ontvangst mocht nemen.

2. Bitcoin waardebon

Een Bitcoin waardebon geeft u in euro’s. Vervolgens zal degene die de waardebon ontvangt deze euro’s verzilveren voor Bitcoins tegen de op dat moment gangbare wisselkoers. Bij bit4coin.net kunt u gemakkelijk een waardebon bestellen.

3. Fysieke wallet – een hardware wallet

Een fysieke wallet doet hetzelfde als een software wallet, zoals bijvoorbeeld diegene die we hierboven hebben besproken (blockchain.info), maar dan offline in de vorm van een soort USB stick. Dit is de meest veilige manier van Bitcoins ‘opslaan’. Het werkt net zo eenvoudig als de online wallets, maar is veel veiliger omdat je de Bitcoins offline houd. Niemand kan er dus ooit bij.

Het nadeel van een fysieke wallet is wel dat ze vrij duur zijn als U hiermee Bitcoin wil geven. De Ledger Nano S is een van de meest populaire offline wallets en kost zo’n 70€. Als u grote hoeveelheden Bitcoin bezit en u wilt ze veilig opslaan dan is dit de beste keuze.

Misschien leuk als een apart cadeau voor iemand die fanatiek met Bitcoin bezig is. Mocht u willen weten hoe u omgaat met een fysieke, offline wallet dan kunt u daarvoor onderstaande video raadplegen. Hierin laat iemand precies zien hoe de Ledger werkt en wat je ermee kunt doen.

Mocht u de Ledger Nano S willen bestellen dan kunt u dat hier doen.

4. Geen fysiek cadeau? Wel Bitcoin geven?

Niet erg feestelijk, maar het is wel de meest eenvoudige optie: laat iemand een eigen wallet aanmaken, bijvoorbeeld bij Coinbase. Vervolgens verstuur je simpelweg Bitcoins naar het aangemaakte adres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *