18 januari 2020
bitcoin psycholoog

Psycholoog: “ons brein duwt ons naar Bitcoin”

Een interessant, maar redelijk voorspelbaar artikel op de website van de NOS. Zij spraken met een consumentenpsycholoog over hoe Bitcoin ons brein beïnvloed. Kort samengevat: De FOMO (Fear Of Missing Out) bestaat volgens hem echt. Zoals dat eigenlijk werkt met iedere hype, je wilt niet het idee hebben dat je iets mist.

De psycholoog, Patrick Wessels, zegt dan ook: “Het brein is lui en zoekt altijd een makkelijke manier om keuzes te maken. Dus zeker met iets als de bitcoin, wat voor veel mensen ingewikkeld is, zijn we geneigd de groep te volgen. En als een groeiende groep mensen iets doet, zal het wel oké zijn. Dat lijkt nu ook te gebeuren met bitcoins.” bron: NOS.nl

Opzich wordt er in het artikel weinig nieuws verteld. Ja, je wilt erbij horen als een nieuw product of service zich aandient. Zeker als er, zoals in het geval van de Bitcoin, zo veel winst mee gehaald kan worden.

In feite hoef je geen psycholoog te zijn om dit in te zien. Het is natuurlijk wel voor iedereen die eventueel wil gaan investeren in Cryptovaluta zaak om zich goed in te lezen en te weten waar hij of zij in gaat investeren. Daarnaast geldt voor veel mensen die geinvesteerd hebben in Bitcoin of crypto dat ze te maken krijgen met zogeheten confirmation bias. Dit wil zoiets zeggen als de neiging van mensen om meer aandacht en waarde te hechten aan informatie die de eigen ideeën of hypotheses bevestigt.

Iemand die een bepaald idee aanhangt zal dus sneller artikelen lezen, mensen spreken en  websites bezoeken die aansluiten bij zijn eigen (positieve) denkbeelden over dat idee. Met andere woorden: je leest/hoort/ziet wat je wilt lezen/zien/horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *