Smithsonian: er was in Nederland geen collectieve Tulpenmanie

Een van de meest voorkomende vergelijkingen als het aankomt op de Bitcoin-hype van de afgelopen maanden is natuurlijk die met de Tulpenmanie. Zoals we in een artikel al uitlegden, deze vergelijking snijdt om verschillende redenen geen hout. Nu heeft echter het Smithsonian, een onderzoekscentrum (meest bekend van het gigantische museum), onderzocht hoe de vork nou precies in de steel zat wat betreft de Tulpenmanie.

Meest opvallende quote uit het onderzoek:

“I always joke that the book should be called ‘Tulipmania: More Boring Than You Thought. People are so interested in this incident because they think they can draw lessons from it. I don’t think that’s necessarily the case.”

Het blijkt namelijk dat de Tulpenmanie niet heel Nederland heeft bezig gehouden, maar slechts een heel klein deel van de elite. Die had namelijk genoeg geld om te investeren in tulpen. Zodoende is de economische impact van de Tulpenmanie eigenlijk nihil.

“There weren’t that many people involved and the economic repercussions were pretty minor. I couldn’t find anybody that went bankrupt. If there had been really a wholesale destruction of the economy as the myth suggests, that would’ve been a much harder thing to face.”

Waarom de Tulpenmanie dan juist wel te boek staat als een soort massale Nederlandse hysterie? Ook daar heeft het onderzoek een hypothese voor. De Calvinistische Nederlandse maatschappij uit de 17e eeuw stond dit blinde kapitalisme eigenlijk niet toe. De algehele tendens was dat de manie nog wel eens tot een verslechtering van de maatschappij zou kunnen leiden.

Daarom is, naar alle waarschijnlijkheid, de Tulpenmanie in de loop der jaren wat aangedikt.

Goed om te weten als er weer eens een artikel opduikt dat deze vergelijking graag wil maken.

bron: Smithsonianmag.com

Op zoek naar cryptovaluta? Wij bevelen onderstaande aanbieders aan!

coinbase
Coinbase –  de grootste en meest betrouwbare aanbieder
litebit
LiteBit – Nederlands, gigantisch aanbod en uitstekende klantenservice
Bitonic – supersnel en de beste koers, maar biedt geen wallet
BitMyMoney – Nederlands, goede klantenservice en lage fees

Weten wat de voor en nadelen van elke aanbieder zijn? Check dan onze koopgids!

RoubaintoN

Auteur voor cryptocoinsnieuws.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *