27 mei 2020

Veiligheidsadviseur: Terroristen gebruiken Bitcoin steeds meer

Een op het oog verontrustend rapport van een Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur. Deze brengt namelijk een rapport uit waaruit blijkt dat terroristische groeperingen in toenemende mate gebruik willen maken van Bitcoin voor het financieren van hun operaties.

Het rapport is geschreven door Yaya J. Fanusie, een voormalig CIA anti-terrorisme analist.

Dit jaar is de link tussen Bitcoin en terrorisme weinig gelegd, maar in de afgelopen maand kwamen de Amerikanen erachter dat er tenminste 4 keer door terroristische groeperingen gevraagd is om donaties. Bij deze oproepen stond ofwel een Bitcoin-adres of een Telegramgroep, waarin vervolgens gevraagd kon worden naar het adres.

Naar alle waarschijnlijk heeft het passeren van de $10.000 grens zoveel aandacht gegenereerd dat ook mensen van kwade wil hiermee aan de slag zijn gegaan. Zo hebben zowel Al Qaida als Islamitische Staat opgeroepen tot ‘Bitcoin donaties’.

Goed nieuws – Bitcoin is (nog) geen bron van inkomsten voor jihadisten

In het rapport is echter ook te lezen dat het aantal donaties dat aan de groeperingen is gedaan min of meer te verwaarlozen is. Het grote voordeel van de Bitcoin blockchain is natuurlijk dat deze openbaar is, waardoor er een controleerbaar spoor wordt achtergelaten door jihadisten.

“So the good news is that bitcoin, for now, is still not a reliable source of funding for jihadists”

Het artikel besluit met de volgende opbeurende quote:

“Bitcoin is not even a decade old. Yet, its technology is breaking new ground and has the potential to usher in new markets, generate more financial transparency, and give underbanked populations greater access to capital. But the cryptocurrency industry is still at an experimental stage. If this technology is going to develop, its growth must be accompanied by awareness of how terrorists will try to exploit it. They have not been successful so far. We need to keep it that way.”

Dus ook al wordt Bitcoin vaak gelieerd aan witwassen en het financieren van terrorisme, het lijkt er tot nu toe op dat deze link in de praktijk nog niet of nauwelijks op waarheid berust. Laten we hopen dat dat zo blijft.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geinteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?
Maak gratis een account aan bij Bitvavo!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandeld.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht

Secured By miniOrange