26 mei 2020

Waarom de vergelijking met de Tulpenmanie geen hout snijdt

Voortdurend en steeds vaker zie je analyses waarin de gelijkenis tussen Bitcoin en de tulpenmanie wordt aangehaald. In dit artikel zullen we je uitleggen waarom deze vergelijking niet klopt. Dit wil overigens niet zeggen dat de Bitcoin niet alsnog in waarde kan gaan dalen. Er zijn wel degelijk risico’s verbonden aan het investeren in Bitcoin en er is op dit moment zeker sprake van een hype.

tulpenbollen bitcoin

Deze grafiek toont de gecorrigeerde prijsindex van tulpenbollen. Bron: wikipedia

Zeggen dat de Bitcoin lijkt op de tulpenbollen hype is echter onjuist.

Hieronder zomaar een uitspraak uit een gerenommeerde nieuwsbron:

  • FD.nl – “Daarnaast zien veel deskundigen bitcoin als een bubbel. In 1634 kochten mensen massaal tulpenbollen met als gedachte dat deze bollen later voor veel meer geld verkocht zouden kunnen worden. En in beide gevallen daalde de waarde tot bijna 0. Het is aannemelijk dat dit fenomeen zich zal herhalen voor de bitcoin, omdat de bitcoin dezelfde waardegrafieken vertoont.

Deze redenering is nogal scheef. Alleen het feit dat de grafieken overeenkomsten tonen wil nog niet zeggen dat het aannemelijk is dat ze het zelfde lot tegemoet gaan.

En wat te denken van dit artikel:

  • Final Wakeup Call – “Beschouw eens, wie de mensen waren die deelnamen aan de Nederlandse Tulpen Manie, en vergelijk ze met de meerderheid van Bitcoin-eigenaren van nu. Het lijkt erop, dat beide groepen dezelfde tekortkomingen hebben. Beide groepen zijn speculanten, die wedden op het zo geroemde nieuwe product.

Het is niet zo dat iedereen die investeert in Bitcoin een ervaren handelaar is die de technologie tot in details begrijpt. Maar het vergelijken van een digitale valuta, die drijft op een zeer innovatieve en degelijke techniek (de blockchain), met een tulpenbol is onlogisch. Mensen die beleggen in Bitcoin geloven simpelweg in de (feitelijk zeer veelbelovende) techniek. Of een Bitcoin hiermee 10.000$ waard is, dat is de vraag.

Waarom is Bitcoin niet vergelijkbaar met een bloembol?

1. Een tulpenbol is niet deelbaar

Een bloembol kun je niet opdelen in honderden of duizenden stukjes, dus het is geen praktisch product. Bitcoin is op te delen in duizenden van een Bitcoin. Het maakt niet uit of je 100 Bitcoins hebt of 0,01 Bitcoin. De manier waarop je het gebruikt is hetzelfde.

2. Het aantal tulpenbollen is niet gelimiteerd

Bitcoin heeft een gelimiteerd aanbod. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop komen.

3. Een tulpenbol verwisselt niet makkelijk van eigenaar

Bitcoin is met enkele klikken over de hele wereld te versturen.

4. De echte tulpenmanie duurde slechts een half jaar

Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien duurde de echte tulpenmanie van november 1636 tot mei 1637. De handel in tulpen was al wel jaren bezig, maar de echte hype duurde maar een half jaar. Bitcoin bestaat al sinds 2009 en heeft al veel ups en downs gekend. Mensen zeiden bij 100$ dat het een bubbel was, bij 1000$ gebeurde hetzelfde en nu Bitcoin meer dan 10.000$ waard is komt wederom overal in het nieuws dat de bubbel op knappen staat.

Het is nogmaals niet zo dat het onmogelijk is dat Bitcoin over een paar maanden nog maar een fractie waard is van het nu is. Maar tot nu toe is het vertrouwen in Bitcoin alleen maar toegenomen.

5. Er is in het geval van Bitcoin daadwerkelijk sprake van een waardevolle vernieuwing

Je kunt je natuurlijk afvragen of een Bitcoin 10.000$ waard is. Maar de blockchain, de decentrale ‘organisatie’ en de mogelijkheid tot het versturen van geld zonder tussenkomst van een derde partij is wel degelijk een waardevolle vernieuwing van de manier waarop we met geld omgaan.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geinteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?
Maak gratis een account aan bij Bitvavo!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandeld.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht

Secured By miniOrange