Volgens de Telegraaf profiteren neonazi’s van Bitcoin

Volgens de Telegraaf profiteren neonazi’s van de waardestijging van de Bitcoin. In de plaats van het woord neonazi’s had je overigens net zo goed ‘mannen’, ‘vrouwen’, ‘ajaxsupporters’ of letterlijk ieder ander die geïnvesteerd heeft in Bitcoin kunnen invullen. Maar dat levert natuurlijk niet zo’n mooie kop met dito foto op.

In het artikel wordt uitgelegd hoe in Amerika, na de rellen in Charlottesville, criminelen op zoek zijn gegaan naar een nieuwe manier van geld verdienen en hierbij zijn uitgekomen bij Bitcoin. De Amerikaanse overheid heeft namelijk de bankrekeningen van geïdentificeerde extremisten geblokkeerd.

Hoe de Telegraaf Bitcoin linkt aan neonazisme is nogal suggestief en misleidend, omdat de Blockchain júist transparant is. Zo zegt bijvoorbeeld een assistent generaal van de FBI al in 2015:

“there’s a steady shift toward seeing cryptocurrency as a tool for prosecuting crimes.” Even in the strange new world of Bitcoin investigators can follow the money.”

In dit artikel wordt uitgelegd waarom criminelen zich niet kunnen verstoppen achter Bitcoin.

telegraaf nazis bitcoin
De nogal tendentieuze kop en foto. Bron: telegraaf.nl

Onlangs kwam nog in het nieuws dat terroristen poogden fondsen te werven via Bitcoin donaties. Dit is onderzocht door de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur. Zijn conclusie: juist doordat Bitcoin een openbare blockchain heeft wordt er een controleerbaar spoor achtergelaten. Hierdoor is Bitcoin vooralsnog weinig populair voor jihadisten.

Daarnaast, niet het betaalmiddel is goed of slecht maar de mensen die het gebruiken. Natuurlijk zouden extremisten gebruik kunnen maken van hun nieuw vergaarde Bitcoin rijkdom. Maar dit zou net zo goed zijn gebeurd als ze hadden geïnvesteerd in Apple in de jaren 90. Zou de Telegraaf dan koppen dat ‘neonazi’s’ profiteren van stijging Apple’? De vraag stellen is hem beantwoorden.

RoubaintoN

Auteur voor cryptocoinsnieuws.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *