26 mei 2020

Wat is een Bitcoin ETF?

Wat is een Bitcoin ETF? Je hoort er de laatste maanden, eigenlijk het laatste jaar, zoveel over dat het ons een goed idee leek om eens te bestuderen wat een ETF nou eigenlijk is. Waarom is het zo belangrijk voor crypto en Bitcoin in het bijzonder en waarom duur het zolang voordat er een Bitcoin ETF wordt goedgekeurd? We gaan het je in deze post allemaal uitleggen.

Wat is een (Bitcoin) ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Fund. We hebheb het op deze site al vaak gehad over een ETF en dus is het een goed idee om eens uit te leggen wat het precies is.

Een ETF is een soort investeringsvehikel dat de prestaties van een bepaald goed, aandeel of groep aandelen volgt. ETFs geven investeerders de mogelijkheid om te investeren zonder dat ze de aandelen, commodities of assets zelf moeten kopen. Je geeft hiermee dus eigenlijk een boel werk uit handen. Het risico van de investering ligt natuurlijk nog steeds bij de investeerder maar het beheren van de investering wordt uit handen genomen.

Investeerders zouden in het geval van Bitcoin dus geen last hebben van dingen als beveiliging. Exchanges worden immers nog steeds gehackt en private-keys raken dagelijks zoek waardoor je investering ineens waardeloos zou zijn.

Ook het aankoopproces van crypto is soms nog steeds een beetje een ‘Wild West’-situatie al is het in de laatste jaren wel sterk verbeterd. Traditionele partijen voelen zich simpelweg vertrouwd bij een ETF. Ze kunnen investeren in Bitcoin zonder dat ze zich hiervoor moeten verdiepen in exchanges, wallets, beveiliging enzovoorts.

Dit is voor traditionele investeerders nog een struikelblok.

De belangrijkste voordelen van een ETF zijn:

Eenvoudige toegang tot bezit van Bitcoin via beurshandelaren

Liquide markt, ETFs worden zeer actief verhandeld en zijn transparant

Een stukje veiligheid. ETFs zijn verzekerd in tegenstelling tot de gangbare exchanges. Hierdoor wordt het risico op fraude en diefstal geëlimineerd.

Al met al zijn dit natuurlijk 3 erg belangrijke punten en met name de laatste (veiligheid) is een struikelblok voor veel investeerders. Als dit via een ETF zou kunnen worden weggenomen dan zou dat wel eens de ommekeer voor Bitcoin en crypto kunnen zijn op weg naar nieuwe hoogtes.

Het belangrijkste punt is eigenlijk dat het traditionele investeerders zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt om te beleggen in Bitcoin. Daarom investeren traditionele partijen nog niet zo snel in crypto tegenwoordig. Er is nog altijd een bepaald risico aan verbonden (hacks, verliezen van private-keys), en een ETF zou voor veel partijen simpelweg een vertrouwd en bekend fenomeen zijn waarmee eindelijk kan worden ingespeeld op de Bitcoin ontwikkeling.

Overigens vinden wij deze video van de bekende YouTuber DataDash erg interessant. Hij legt haarfijn uit waarom een ETF zo belangrijk is in een video van ongeveer 13 minuten. Absoluut de moeite waard.

Waarom duur het zo lang voordat er een ETF goedgekeurd wordt?

Voor veel crypto-volgers lijkt het wellicht een simpele zaak. De cryptomarkt ontwikkeld zich razendsnel, (bijna) dagelijks komen er nieuwe projecten in de markt, nieuwe exchanges openen hun deuren of exchanges gaan juist dicht of worden zelfs gehackt.

Om het nog maar niet te hebben over de prijzen van crypto, deze kunnen binnen een dag zomaar met 10% dalen of kelderen. Traditionele markten en dus ook traditionele beurs ‘producten’ zoals een ETF bestaan veel langer, zijn over het algemeen veel stabieler en hebben dus ook meer tijd nodig om veranderd dan wel gecreëerd te worden.

Een instantie als de SEC gaat simpelweg niet over 1 nacht ijs en deze wil allerlei garanties hebben, met name aan de klant-zijde. Wordt de Bitcoinmarkt bijvoorbeeld niet gemanipuleerd en kunnen eventuele investeerders daar geen hinder van ondervinden?

Is het risico op een totale instorting van de cryptomarkt aanwezig en daarmee het verdwijnen van enorm veel kapitaal van investeerders? Dit zijn allemaal afwegingen die de SEC moet maken en daarom duurt het simpelweg erg lang voordat er een beslissing wordt gemaakt.

Welke ETF maakt de meeste kans om goedgekeurd te worden door de SEC?

Veruit het meest geavanceerde en goed uitgedokterde ETF voorstel komt van VanEck/SolidX (via de CBOE). Het ingediende voorstel kun je overigens hier lezen. Het is maar liefst 132 pagina’s lang. Er wordt in het voorstel uitvoerig ingegaan op allerlei zaken die de SEC belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan manipulatie, beveiliging of

Het is een interessant voorstel en zeker de moeite van het lezen waard.

Er zijn natuurlijk ook andere ETF voorstellen ingediend bij de ETF maar deze zijn tot nog toe allemaal afgewezen. De meest bekende is waarschijnlijk die van de Winklevoss-twins, de bekende tweeling die bekend is geworden vanwege hun aandeel in de oprichting van Facebook maar die nu vooral bekend is door hun crypto-exchange (Gemini).

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geinteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?
Maak gratis een account aan bij Bitvavo!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandeld.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht

Secured By miniOrange