Wat is stock to flow? En kan hiermee de Bitcoin prijs worden voorspeld?

Er wordt in Bitcoin land geregeld gesproken over het zogeheten Stock to Flow model. Dit model wordt geregeld aangehaald in allerlei discussies, aangezien het model (tot op heden) heeft aangetoond de prijs van Bitcoin redelijk goed te volgen.

In dit artikel willen we je wat meer uitleggen over hoe dit model precies werkt en wat het eventueel voor ‘voorspellende gaven’ heeft.

Wat is stock en wat is flow en hoe relateert zich dit tot Bitcoin?

Een goed heeft een voorraad (stock) en een hoeveelheid van dit goed die elk jaar wordt geproduceerd of gemined (flow). De ratio is de verhouding tussen deze twee aspecten. Oftewel in het geval van Bitcoin is de voorraad het totale aantal geminede Bitcoins tot nu toe (~17.9 Miljoen) gedeeld door het aantal Bitcoins dat jaarlijks gemined wordt.

Goederen met een hoge ratio worden gezien als goede opslagmiddelen van waarde.

In onderstaande grafiek is de stock-to-flow ratio van Bitcoin uitgewerkt, zowel in een dagelijkse als in een jaarlijkse variant. Het is duidelijk te zien dat de prijs van Bitcoin oploopt naar aanleiding van een halvering van de block-rewards, hetgeen een verhoging van de stock-to-flow ratio indiceert.

Elke 4 jaar halveert het aantal Bitcoins dat wordt gemined per block. De stock to flow ratio zal op dat moment dus verbeteren aangezien de productie simpelweg halveert.

Als we het er met z’n allen over eens zouden zijn dat Bitcoin, net als Goud, een gedegen opslagmiddel van waarde is; dan is de kans dat dit model de prijs accuraat voorspelt tot op bepaalde hoogte best aannemelijk.

Kijken we naar deze grafiek dan zien we dat de prijs van 1 Bitcoin volgens het model in 2020 ongeveer uit zou kunnen komen op $100.000.

In hoeverre biedt dit ‘hoop’ richting de toekomst?

Dat is uiteraard de vraag. Zoals in bovenstaande grafiek te zien is, heeft de prijs van Bitcoin vooralsnog het model aardig gevolgd. Aan de andere kant: Bitcoin is feitelijk alleen maar ‘omhoog gegaan’ in de afgelopen 10 jaar. In die zin zou dus elk model met een opwaartse trend een solide model zijn.

Het is wel degelijk interessant om het verloop van de prijs te volgen op weg naar de Bitcoin Halving van 2020. Gaat schaarste (een directe) invloed hebben op de prijs van Bitcoin in 2020? Dat is uiteraard koffiedik kijkenmaar de mensen die dit artikel hebben geschreven geven hierin aan dat de kans dat de prijs van een goed niet correleert met stock-to-flow ratio bijkans nihil is.

Geinteresseerd in het kopen van cryptovaluta?

Kopen, verkopen en professioneel handelen op een exchange
Extreem lage transactiekosten (0.25%)

bitvavo

Bitvavo – Het meest complete cryptoplatform van Nederland: veilig, gebruiksvriendelijk, iDeal, snel uitbetalen en een groot aanbod.

Bitvavo is tegenwoordig niet alleen een platform om crypto op aan te kopen en verkopen maar het is ook een exchange. Je kunt hier dus tegen de allerscherpste tarieven van Nederland handelen in cryptovaluta.

Wil je weten waarom wij denken dat het voor veel mensen fijner is om te handelen op Bitvavo vergeleken met bijvoorbeeld een exchange als Binance? Bekijk dan deze post.

Actie: verhandel op Bitvavo je eerste €1.000 euro zonder transactiekosten

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht