Wat is de beste privacy coin? Dash vs Verge vs Monero vs Zcash

Er staan maar liefst 4 zogeheten privacy coins in de top 25 op coinmarketcap. Wat zijn de beste privacy coins? Wij leggen je in deze post uit wat de vier grootste privacycoins (Dash, Verge, Monero & Zcash) onderscheid.

Wat is een privacy coin?

Als we het hebben over privacy bij digitale betaalmiddelen dan hebben we het over valuta waarbij het aantal coins dat je bezit, verstuurt en ontvangt op geen enkele manier te zien of op te vragen is. Bitcoin heeft bijvoorbeeld een openbare blockchain. Iedereen kan deze inzien. Dat is prima en transparant maar je kunt je voorstellen dat niet iedereen daar op zit te wachten.

Denk bijvoorbeeld aan bedrijven, die willen niet dat iedereen kan zien wat er in en uit gaat. Of denk aan mensen met een enorm vermogen die op die manier een doelwit voor hackers kunnen worden. Bij privacy coins heb je dit soort zorgen niet en daarom zijn ze enorm populair.

4. Zcash (ZEC)

Zcash onderscheidt zich door het gebruik van de zogeheten zk-SNARKs technologie. Dit staat voor ‘zero-knowledge Succinct Non-interactive ARgument of Knowledge’, dit zorgt ervoor dat elke transactie een stukje code met zich meekrijgt vanuit de verzender. Deze code versleutelt de data. Zcash staat erom bekend niet 100% anoniem te zijn aangezien het via analyse van de blockchain en daaropvolgende IP-adres tracking alsnog (enigszins) mogelijk is om transacties te koppelen aan adressen. Dit staat zelfs op de website van Zcash zelf.

Dit is echter wel een technisch lastige handeling waardoor het niet heel aannemelijk is dat dit op grote schaal gaat gebeuren.

nieuws over Zcash
koers

3. Dash (DASH)

Dash is een fork van Bitcoin en bestaat al sinds februari 2014. Het biedt min of meer dezelfde features als Bitcoin maar heeft hier wel wat functionaliteit bovenop gebouwd. De belangrijkste hiervan is privacy via de PrivateSend optie. Hiermee kunnen transacties privé worden gemaakt. Het geeft de gebruiker dus zelf de optie om privé te handelen of juist niet.

Dit gebeurt doordat de technologie hierachter verschillende transacties opsplitst en ze mixt waardoor het onmogelijk wordt om te zien van welk adres ze komen. PrivateSend heette voorheen DarkSend maar deze naam is dus veranderd, vermoedelijk omdat Dash niet wil dat het geassocieerd wordt met het Dark Web.

Voor een technische uitleg waarin precies wordt uitgelegd hoe dit proces wordt voltrokken verwijzen we je door naar deze video.

nieuws over Dash
koers

2. Verge (XVG)

Verge kreeg voornamelijk veel bekendheid tijdens de jaarwisseling. Het team achter de privacy coin kreeg het niet (helemaal) voor elkaar om zijn befaamde Wraith Protocol op tijd te implementeren en dat kwam ze op kritiek vanuit de community te staan. Toen het protocol alsnog gereleased werd volgde hierop een van de grootste cryptocrashes van de afgelopen jaren. Hierdoor is de wind uit de zeilen geraakt bij Verge.

De techniek is echter nog steeds interessant. Het Wraith Protocol zorgt er namelijk voor dat gebruikers met een druk op de knop de keuze hebben om transacties in anonimiteit te voltrekken of juist niet. Als het team de communicatie op orde krijgt (wat steeds beter lukt) en meer mensen in de gaten gaan krijgen hoe uniek het Wraith Protocol is denken wij dat Verge een van de sterkste privacy coins van 2018 gaat zijn.

nieuws over Verge
koers

1. Monero (XMR)

Monero werd in 2014 geboren uit een fork van Bytecoin. Het doel was toentertijd het creëren van een ontraceerbare cryptovaluta. Dat is goed gelukt. Monero is anno 2018 de populairste privacy coin. Monero maakt gebruik van meerdere privacy lagen in de vorm van CryptoNote, Ring Signatures, Ring Confidential Transactions en Stealth Addresses. Al deze beveiliginslagen leveren meer privacy aan de verstuurder en de ontvanger.

Al deze privacy technologieën, gecombineerd met het feit dat Monero de ‘coin of choice’ van het Dark Web is zorgen ervoor dat Monero de top privacy coin van dit moment is. Het versturen en ontvangen van crypto over de hele wereld in volledige privacy is wat het zo populair maakt. Het imago probleem van Monero staat de ontwikkeling nog wel enigszins in de weg. Ooit had Bitcoin ook dit zogeheten Dark Web imago, maar hier heeft het zich van los weten te worstelen.

Of Monero dit uberhaupt wil en hoe ze dat willen doen, dat blijft de vraag. Voorlopig is het echter wel de nummer 1 privacy coin.

nieuws over Monero
koers

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht