Alles wat je moet weten over Ethereum 2.0 en Staking (Proof-Of-Stake)

Als je de ontwikkelingen rondom Ethereum een beetje in de gaten hebt gehouden dan heb je vrijwel zeker wel eens gehoord van ‘Ethereum 2.0’; de grote Ethereum upgrade die een hele rits aan upgrades belooft. De voornaamste hiervan is een aanzienlijke verbetering in het aantal transacties dat de Ethereum blockchain per seconde aan kan.

Hoe gaat Ethereum 2.0 dit bewerkstelligen en waarom is het in deze context belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen Proof-Of-Work (het oude consensus algoritme, dat ook door onder meer Bitcoin wordt gebruikt) en Proof-Of-Stake?

Dat gaan we je in dit artikel eens haarfijn uitleggen.

Wat is Proof-Of-Work en waarom is het zo langzaam?

Op dit moment kan het Ethereum netwerk ruwweg 15 transacties per seconde aan. Dat is eigenlijk veel te weinig als je je bedenkt hoe populair het gebruik van de Ethereum blockchain is. De reden dat het aantal transacties per seconde dat het netwerk aan kan op dit moment relatief laag is, is het feit dat Ethereum zoals gezegd gebruik maakt van Proof-of-Work (PoW) als haar consensus algoritme.

Proof of Work wil zeggen dat mijners transacties valideren, in ruil voor het valideren van de transacties krijgen ze ether (of bitcoin als het gaat over mijners op de Bitcoin blockchain). Het valideren is een zeer energie-intensief proces, en dat is nou juist hetgeen wat het netwerk zo veilig maakt. Juist omdat het zo ontzettend veel energie kost om overeenstemming te bereiken over de staat van de blockchain, is het praktisch onmogelijk om bijvoorbeeld een transactie teniet te doen. Dat zou betekenen dat je meer dan 51% van alle rekenkracht die wordt ingezet door alle miners in handen zou moeten krijgen. Iets dan in de praktijk nagenoeg onmogelijk is.

Proof-of-Work is in die zin dus extreem veilig. Het nadeel ervan is echter ook nogal evident: het netwerk is niet bepaald snel. In een decentraal netwerk, moet elke node (een soort servers) de gehele historie van de blockchain in kunnen zien en een node moet ook de transacties kunnen valideren, onafhankelijk van andere nodes.

In een traditioneel database systeem was de oplossing voor een schaalbaarheidsprobleem altijd vrij eenvoudig: voeg meer servers toe aan het netwerk. Een decentraal netwerk heeft echter een probleem en dat is dat in dat geval álle servers een upgrade zouden moeten krijgen. Iets dat niet reëel is en in praktijk ook simpelweg onuitvoerbaar zal blijken.

Zoals je ziet is er bij Proof-Of-Work dus een afweging gemaakt tussen snelheid en decentralisatie (en dus veiligheid) en die afweging valt de kan van decentralisatie uit.

Wat is Proof-Of-Stake (Staking, PoS)?

Proof-Of-Stake is een compleet ander consensus algoritme. Het grote voordeel van PoS is dat het bij lange na niet zoveel rekenkracht nodig heeft om tot consensus over de staat van de blockchain te komen. Staken houdt in dat je een aantal van je eigen Ether inzet om een validator op het netwerk te kunnen zijn. Validators maken gebruik van een stukje software dat transacties bevestigt en valideert.

Deze software is zo licht in gebruik dat je het in theorie zelfs op een moderne smartphone zou kunnen draaien. Iedereen die op z’n minst 32 Ether in zijn bezit heeft zou in principe een validator kunnen zijn. De veiligheid van Proof-Of-Work zit zoals gezegd dus bij het verbruiken van energie en daarmee rekenkracht. Een eventuele aanval zou bij PoW dus een gigantische hoeveelheid energie en rekenkracht nodig hebben.

Bij Proof-Of-Stake zit de veiligheid dus in de ‘borg’ die een staker in het netwerk steekt. Een eventuele aanvaller zou een gigantische hoeveelheid Ether nodig hebben om een aanval te kunnen plegen op de Ethereum blockchain.

De beloning die stakers krijgen is een vast bedrag aan Ether, en dus is het cirkeltje rond.

Hoe stake ik mijn coins?

Mocht je nou denken: ik wil Ether verdienen door mn Ether te staken: dat kan! Er zijn hiervoor een paar opties die we hieronder uiteen zullen zetten.

1. Zelf hosten van de validator software

Het instellen en opstarten van je eigenlijk validator node is eenvoudig en de hardware die je hiervoor nodig hebt is redelijk standaard en niet al te duur. Er zijn echter wel een paar voorwaarden waar je aan zult moeten voldoen, zo kan je bijvoorbeeld niet offline voor al te lange tijd, je zult je node zelf moeten onderhouden. Je dient eigenlijk ten alle tijde je node goed draaiende houden.

2. Gebruik maken van Staking Services

Als je je niet druk wilt maken over het hosten van je eigen validator node kun je ook gebruik maken van services die de node draaien maar waarbij je wel zelf de controle houdt over je coins. Je blijft in het bezit van de private key die nodig is voor het opnemen van je coins maar je kunt wel gebruik maken een gestroomlijnde service.

Concluderend

De introductie van Proof-Of-Stake is anno 2021 een van de meest interessante ontwikkelingen op de cryptomarkt. Het concept staat in principe nog steeds enigszins in de kinderschoenen maar dat wil niet zeggen dat het geen enorm potentieel heeft.

Geïnteresseerd in het kopen van cryptovaluta zoals ETH?

bitvavo

Bitvavo – De meest complete Crypto Exchange van Nederland: veilig, gebruiksvriendelijk, iDeal, snel uitbetalen, extreem lage transactiekosten en een groot aanbod.

Verhandel op Crypto Exchange Bitvavo je eerste €1.000 euro zonder transactiekosten

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht