Facebook introduceert haar eigen coin: Libra

10 jaar na de ‘geboorte’ van Bitcoin heeft Facebook vandaag haar eigen Libra coin geïntroduceerd. Dit is een cryptovaluta die past bij de gelijknamige Libra blockchain. Wat is Libra precies? Waarom introduceert Facebook een eigen valuta en wat gaan wij hier van merken? Dat gaan we je uitleggen.

Wat is Libra precies?

Libra is een cryptovaluta. Een coin die gebruikers van het Facebook netwerk de mogelijkheid biedt om elkaar te betalen. De blockchain is momenteel nog in ontwikkeling en volgens Facebook gaat de coin in 2020 echt ‘gelanceerd worden’.

Het beheer, versturen en ontvangen van Libra gebeurt in de Calibra wallet (en app)

Gebruikers van bijvoorbeeld Facebook, Whatsapp of Messenger kunnen straks dus betalen met deze coin. Internationaal en volledig zonder tussenkomst van banken. Wel moeten gebruikers zich eerst identificeren door middel van het overdragen van een kopie van hun paspoort.

De coin wordt gekoppeld aan bestaande financiële middelen, namelijk fiat-geld. Deze worden beheerd door de zogeheten ‘Libra Reserve’. Gebruikers van de coin hoeven dus niet te vrezen voor plotselinge waardestijgingen of dalingen. De munt zal in eerste instantie worden gekoppeld aan de Euro, Dollar, Yen en Pond.

Waarom introduceert Facebook een eigen digitale valuta?

2.4 miljard mensen maken gebruik van de diensten van Facebook. Een cryptovaluta maakt het voor heel veel mensen ontzettend makkelijk om geld naar elkaar over te maken. In die zin is de nieuwe ‘Facebook coin’ natuurlijk een uitstekende zaak voor het cryptolandschap. Dit geeft een enorme boost aan de geloofwaardigheid en praktische toepassing van crypto.

Tegelijkertijd is het wel zo dat Facebook hiermee (al zullen ze dat zelf niet zo snel toegeven) een enorme bak aan data kan vergaren. Deze kunnen ze vervolgens weer verkopen aan advertentiebedrijven en zo is de cirkel weer rond. Een gratis dienst is nooit helemaal gratis immers.

In die zin is het dus enorm gecentraliseerd, terwijl het tegelijkertijd een enorm gebruiksgemak kan bieden aan iedereen die van Facebook’s diensten gebruik maakt.

Share

One Ping

  1. Pingback: Wat zou de maximale waarde van Bitcoin kunnen gaan worden? - Dutch Crypto Talk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandeld.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht