26 mei 2020

Wat gaat er gebeuren met Facebook’s Libra coin?

Vrij rap na de introductie van Facebook’s eigen cryptomunt, de Libra, is er al een hoop controversie ontstaat. Zo heeft president Trump al gereageerd op Facebook’s aankondiging en ook zijn er al hoorzittingen aangekondigd waarin de Amerikaanse overheid gaat bepalen of Libra uberhaupt mag bestaan in deze vorm.

De mening van de officiële instanties

De Amerikaanse overheid is natuurlijk bang dat Libra (en Bitcoin) de rol van de dollar stilletjes kan gaan overnemen. Dit zullen ze dan ook met hand en tand verdedigen, ten alle tijden. Volgens de overheid moet de nieuwe Facebook munt zich mogelijk gaan houden aan alle geldende regulering waaraan normale banken zich ook moeten houden.

De Amerikaanse president heeft zijn zegje in ieder geval alweer klaar staan op social media.

Hierbij wordt voor het gemak maar even vergeten dat de dollar in het wereldwijde criminele circuit veruit de meest gebruikte munt is. Overigens is het wel een valide punt, zeker bij zo’n gecentraliseerde nieuwe coin.

Facebook’s oogpunt

Facebook heeft zelf gezegd dat het zo nobel is dat het mensen zonder bank gaat helpen de Libra coin. Deze mensen kunnen nu met een druk op de knop geld versturen en ontvangen. Facebook redt de wereld!

De realiteit is natuurlijk niet zo rooskleurig. Facebook is een gratis dienst en ook de Libra coin wordt gratis (om te gebruiken). Een oud gezegde luidt: als de dienst gratis is, ben je zelf de dienst. Oftewel de data die je Facebook geeft door middel van het liken van berichten, pagina’s, je chathistorie en nu dus binnenkort ook de manier waarop je geld verstuurd, wordt door het Amerikaanse bedrijf gebruikt. Beter gezegd, deze wordt verkocht aan advertentiebedrijven.

Hier heeft de Amerikaanse overheid uiteraard geen kritiek op, maar dit is natuurlijk wel een heikel punt. De Libra is hevig centraliseerd en heeft dus niet veel weg van een cryptomunt. Het is dan ook niet verwonderlijk (maar wel zeer interessant) om te zien dat er tijdens diverse politieke debatten in Amerika al is gezegd dat ‘Bitcoin een beter alternatief is, omdat deze coin gedecentraliseerd is’.

Het is hoe dan ook interessant om in de gaten te houden wat er gaat gebeuren met de Libra coin. Het wakkert in elk geval een interessante politieke discussie aan.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geinteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?
Maak gratis een account aan bij Bitvavo!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandeld.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht

Secured By miniOrange