Alles wat je moet weten over het minen van cryptovaluta

Het minen (delven) van cryptovaluta is een hot topic. Het komt veelvuldig in het nieuws omdat het bijvoorbeeld veel stroom kost of omdat er in het geval van Bitcoin in de beginjaren ontzettend veel geld mee te verdienen viel. In dit artikel gaan we je alles uitleggen over mining. Welke coins je kunt minen, of het nog de moeite waard is, wat de kosten en opbrengsten zijn en hoe en waar je het kunt doen.

Wat wordt precies bedoeld met het minen van cryptovaluta?

Er zijn behoorlijk veel cryptovaluta die als het ware ontstaan door ‘mining’. Het minen is feitelijk het verifiëren en valideren van transacties op de blockchain. Hiervoor wordt een beloning uitgereikt in de vorm van de valuta van het project. Een Bitcoin miner valideert bijvoorbeeld een BTC transactie en zorgt er hiermee voor dat de blockchain actueel en correct is. Als beloning krijgt de miner er een bepaald aantal BTC voor terug.

Minen gebeurt door middel van het inzetten van de rekenkracht van een computer. In sommige gevallen wordt hier specifiek de grafische kaart voor gebruikt (Bitcoin) in andere gevallen juist meer de processorkracht. Voor de bekendste minebare cryptocoins is een normale ‘consumenten pc’ eigenlijk niet snel genoeg.

Er zijn speciale mining rigs of ASIC’s op de markt. Dit zijn apparaten die speciaal ontwikkeld zijn voor mining. Deze apparaten zijn erg prijzig maar ook veel krachtiger dan een doorsnee videokaart.

Apparatuur en kosten

Allereerst zul je dus moeten bepalen welke coin je wilt gaan minen. Als je dit gedaan hebt kun je kijken wat hier qua hardware het beste bij past. We zullen het hier niet gaan hebben over Bitcoin, want het minen van BTC is individueel gezien geen rendabele bezigheid meer.

Laten we als voorbeeld de op 1 na populairste cryptocurrency nemen: Ethereum.

Er is in Nederland een webshop die zich focust op het verkopen van Ethereum mining apparaten: Ethereumminers.nl. Kijken we hier naar een instapmodel dan zien we dat deze ruim 2000€ kost en een hash rate van ongeveer 50MH/s heeft. Dit wil zeggen hoe snel en krachtig de machine opereert als het aankomt op het valideren van Ether transacties.

Als we het over kosten hebben, dan hebben we het niet alleen over de aanschaf van een apparaat waarmee je kunt minen maar vooral ook over de hoeveelheid stroom die je hiermee verbruikt. Kijken we bijvoorbeeld naar het model dat we hierboven hebben geselecteerd dan zien we dat deze 240 Watt verbruikt.

Daarom wordt er dan ook vooral op grote schaal gemined in landen waar elektriciteit relatief goedkoop is. In China en Oost-Europa staan mede daarom bijvoorbeeld enkele gigantische mining fabrieken. Ook op Ijsland is mining populair maar daar is dat vooral omdat de energie die wordt opgewekt vrijwel uitsluitend duurzaam is.

Er zijn diverse websites die je kunt raadplegen als het aankomt op het uitrekenen van je eventuele winst. Cryptocompare.com is hier een goed voorbeeld van. Als we hierop kijken naar bijvoorbeeld de opbrengsten die we zouden behalen met de hierboven genoemde miner dan zien we dat dit ons per dag met de huidige ETH koers zo’n 0,50€ oplevert. Dit is op dit moment natuurlijk niet zoveel maar bedenk je wel dat Ethereum aan het begin van dit jaar bijna 3 maal zo veel waard was als vandaag.

Je gaat bij het minen van cryptovaluta vooral uit van een waardestijging van de betreffende valuta.

ethereum minen

In het voorbeeld dat we gebruiken zou het momenteel ruim 10 jaar kosten om je investering eruit te halen

Als leuk rekenvoorbeeld kunnen we ook nog even naar de duurste variant op de site van ethereumminers kijken. Deze machine kost maar liefst een kleine 340.000€ en heeft een verbruik van maar liefst 61000 Watt (!). Daar staat wel tegenover dat je hiermee een hash kracht van 14400 MH/s hebt. Als we het zelfde rekenvoorbeeldje even maken op de site van cryptocompare komen we op het volgende uit:

ethereum minen duur

Deze machine vergt natuurlijk een gigantische investering maar deze heb je er wel een stuk sneller uit en levert je vervolgens een behoorlijke winst op. 

Wat heb je nodig om te kunnen gaan minen?

Als we afgaan op wat de meeste miners vertellen dan heb je naast de apparatuur in ieder geval de volgende zaken nodig als je wilt gaan minen:

  • Een crypto wallet waarin je je geminede cryptovaluta kan bewaren. Voor wat meer informatie over wat een wallet precies is en welke wallet het beste is voor de betreffende cryptovaluta kijk je in onze Crypto Hub.
  • Mining Software. Je zult via deze software in contact komen met de blockchain (als je individueel mined) of als je je aansluit bij een miningpool dan zul je via deze software
  • Een Exchange waarop je je geminede crypto kan omruilen voor dollars, tether of een wat meer gangbare crypto. Dit is natuurlijk niet strikt noodzakelijk, je kunt de crypto immers ook gewoon bewaren en speculeren op een prijsstijging. Wij zijn zelf erg te spreken over de exchange Binance.
  • Een stabiele en snelle internetverbinding. Dit is in Nederland gelukkig redelijk vanzelfsprekend. Als je een matige of langzame verbinding hebt dan zal je feitelijk vooral je tijd verdoen met minen.
  • Een koele omgeving voor je mining hardware. Dit zorgt ervoor dat de hardware niet snel oververhit zal raken. Minen gebeurt namelijk 24 uur per dag en het is een enorm zware belasting voor de apparatuur. Deze wordt als gevolg daarvan warm (heet). Er zijn verschillende soort opties om je apparatuur actief en passief te koelen. Actief in de vorm van ventilatoren en passief in de vorm van een koele ruimte, voldoende ruimte voor de warme lucht om te ontsnappen enzovoorts.

Opbrengsten – is het nog wel rendabel om te minen?

Dat ligt eraan naar welke coins je wilt minen. In het geval van Bitcoin is het individueel gezien niet interessant meer om te minen en al helemaal niet in Nederland waar de stroom relatief duur is. Het oplossen van de sommen voor het valideren van transacties is in het geval van Bitcoin te intensief om nog rendabel te zijn.

De moeilijkheidsgraad wordt namelijk aangepast aan hoe snel de blocks worden toegevoegd aan de chain. Worden deze heel snel gevonden dan zal de moeilijkheidsgraad omhoog gaan en andersom. Voor Bitcoin zijn er zoveel miners aan het werk dat de moeilijkheidsgraad enorm hoog ligt.

Kort samengevat kun je er wel degelijk met consumentenhardware een klein bedragje per dag aan overhouden als je gaat minen. Verwacht echter niet dat dit fulltime of zelfs ook maar parttime inkomen gaat zijn. Het zou wel kunnen dat de coin die je mined jaren later een veelvoud waard gaat zijn van de huidige waarde. In de beginperiode van Bitcoin was de moeilijkheidsgraad relatief laag en konden er vrij veel BTC verdiend worden met minen.

Veel BTC miners zijn op die manier enorm rijk geworden en dat is dan ook precies de reden waarom het minen van crypto nu zo populair is. De verwachting is alom dat cryptoprijzen de komende jaren zullen blijven stijgen en dat er dus op den duur nog wel wat winst gemaakt kan worden met het minen ervan.

Welke coins kunnen gemined worden?

Op deze website kun je precies zien welke coins gemined kunnen worden en wat dat eventueel opbrengt met de hardware die je in huis hebt. Enkele van de bekendste coins die gemined kunnen worden zijn Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Monero.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het minen van crypto?

Het is voornamelijk een leuke hobby voor computer en crypto-enthousiastelingen. Het is tegenwoordig (tenzij je er enorm veel geld in stopt) niet erg efficiënt meer om crypto te minen maar het is nog steeds een interessante hobby voor veel mensen.

Daarnaast is het ook een redelijk simpel proces. In de meeste gevallen gaat het (nadat je hardware hebt aangeschaft) om het installeren van wat software en een wallet en je kunt relatief eenvoudig aan de slag. Het is in die zin vrij laagdrempelig.

Het nadeel is zoals gezegd dat er weinig winst meer te behalen is en dat als je er enigszins mee wilt verdienen je er eerst een flinke investering voor zult moeten doen.

Miningpools

Je hoeft niet persé zelf hardware in huis te halen om te kunnen minen. Je kunt dit ook uitbesteden. Miningpools zoals Genesis Mining of Miner Gate laten je rekenkracht inkopen waarmee gemined kan worden.

In het geval van Genesis Mining krijg je een korting van 3% op je aankoop als je gebruik maakt van de volgende code: l3sSNO.

Je kunt je ook aansluiten bij een miningpool en daar je rekenkracht bundelen met die van andere leden van de pool. Zo deel je de opbrengsten en is de kans groter dat je meer verdiend dan wanneer je het alleen zou doen. Bekende miningpools zijn Slushpool en Antpool.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandeld.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht