AFM onderzoekt de Nederlandse cryptobezitter

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de Nederlandse cryptobezitter. Nadat eind 2017 de ‘crypto koorts’ los brak zijn er natuurlijk veel Nederlanders gaan investeren in cryptovaluta. Maar wie zijn nou precies deze mensen en wat drijft ze? Dat heeft de AFM gepoogd te achterhalen.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn de volgende:

Er zijn naar schatting zo’n 580.000 mensen die crypto bezitten. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse crypto investeerder is 38 jaar en 60% van de investeerders heeft geen eerdere ervaring met beleggen.

Dit doet de AFM overigens vrezen voor de gevolgen van beleggen in crypto, zeker omdat het juist een relatief jonge groep is die ook nog eens weinig ervaring heeft met investeren.

De AFM noemt deze groep “onervaren beleggers in een speculatieve en fraudegevoelige markt”.

Ruim 2/3e van de crypto investeerders heeft minder dan 1000€ ingelegd. 2% heeft geïnvesteerd met geleend geld en 1% zegt een financieel probleem te krijgen als de koersen instorten.  Dit staat naar onze mening dan weer relatief haaks op het bovenstaande statement van de AFM al zijn financiële problemen natuurlijk wel subjectief.

Minder dan 10% van alle crypto bezitters heeft (ook) geïnvesteerd in ICO’s. Dat vinden wij een verassend hoog percentage, aangezien het niet altijd even duidelijk is hoe je mee kan doen aan ICO’s. Zeker de laatste paar maanden zijn er heel erg veel ICO’s geflopt en daarom is het vertrouwen van deze investeerders dan ook behoorlijk afgenomen.

Mensen die in ICO’s hebben geinvesteerd schatten dat de kans 50% is dat hun ICO het ‘haalt’.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht