Het CPB heeft vandaag een risicorapportage over de financiële markten gepubliceerd. Dit is een verslag dat met enige regelmaat gefabriceerd wordt door het CPB. Het brengt de belangrijkste risico’s voor de stabiliteit van het financiële stelsel in kaart voor de komende 5 jaar.
In het verslag staat een speciaal hoofdstuk over cryptovaluta, iets dat volgens het CPB vooralsnog een beperkt risico met zich meebrengt voor de financiële stabiliteit van Nederland maar op den duur zou de opkomst en met name de stabilisatie van crypto een groot probleem kunnen worden.
Op korte termijn weinig risico
Op het moment ziet het CPB nog weinig ‘gevaar’. In het rapport staat te lezen dat het handelsvolume en ook de grootte van investeringen momenteel nog zo laag zijn dat er nog niet gesproken kan worden van een reëel risico. Ook is de markt nog te instabiel wat tot gevolg heeft dat bedrijven en grote financiële spelers nog niet zo snel in zullen stappen.
Lange termijn
Op de lange termijn schetst het CPB een relatief donker potentieel scenario. Als, door toedoen van regulering en daaropvolgende legitimiteit van de cryptomarkten, de koersen stabiliseren dan zou dat er toe kunnen leiden dat er nog veel meer mensen zullen gaan investeren in crypto. Als daarna vervolgens alsnog de koers stevig daalt kan dat grote gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit (zelfs wereldwijd). Het CPB vergelijkt dit zogeheten ‘staart risico’ met de situatie in Amerika omstreeks 2008.
De wereldwijde financiële crisis vond namelijk in 2008 zijn oorsprong in Amerika toen banken aldaar hypotheken verstrekten aan klanten die deze eigenlijk helemaal niet konden betalen.
Geef een reactie