Ripple en de SEC; wat is er aan de hand?

Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn: Ripple ligt zwaar onder vuur. De Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Comission) heeft een aanklacht ingediend tegen het bedrijf achter een van de meest polariserende cryptomunten (XRP): Ripple.

Wat is er precies aan de hand?

Gisterende slingerde de CEO van Ripple al een Tweet de ether in waarin hij stelde dat de SEC met deze actie op de proppen zou komen. Die aanklacht is nu daadwerkelijk gekomen.

In de aanklacht staat grofweg dat Ripple er van beschuldigd wordt dat het voor $1,3 miljard aan illegale ‘effecten’ heeft verkocht. Niet alleen dat, de CEO en medeoprichter worden er ook van verdacht hun persoonlijke XRP verkopen niet te hebben geregistreerd.

Het blijft natuurlijk een heikel punt, is XRP een ‘effect’. Dat is nog steeds enigszins onduidelijk. Als dat wel zo is moeten bepaalde transacties namelijk gemeld worden bij de SEC. Nu is dat niet gebeurd en dat stuit het orgaan tegen de zere borst.

Het is dus aan de ene kant opmerkelijk te noemen dat de eigenaren dit niet hebben gemeld. Aan de andere kant kun je ook stellen dat de positie van XRP (en voor vele andere cryptomunten) op de financiële markt nog steeds niet helemaal vast staat.

In dat licht is het niet heel vreemd dat de eigenaren transacties niet hebben gemeld. Is dat naïef en misschien ook wel wat verdacht? Wellicht. De rechter gaat zich hierover buigen. Mocht die de SEC in het gelijk stellen dan is de kans aanzienlijk dat de eigenaren op z’n minst hoge boetes moeten gaan betalen.

In het slechtste geval kan dit het voortbestaan en de ontwikkeling van Ripple bedreigen.

Wat gaat dit voor gevolgen hebben voor de prijs van XRP?

Op korte termijn zijn de gevolgen behoorlijk rampzalig te noemen. 1 XRP is momenteel ongeveer $0,35 waard, een waardevermindering van maar liefst 27% over de laatste 24 uur. Dit zorgt ervoor dat alle winst die in de afgelopen weken is geboekt compleet teniet gedaan is.

ripple prijs daling

De winst die in de periode november-half december geboekt werd is compleet teniet gedaan. Wij achten de kans groot dat de prijs nog verder gaat dalen.

Coinbase

Het gonst natuurlijk meteen van de geruchten. Zou de SEC in het gelijk worden gesteld dan heeft dat zeker verregaande gevolgen voor Ripple en XRP. Instanties als Coinbase doen er alles aan om zo transparant en correct zaken te doen. Crypto heeft in de ogen van sommige beleidsbepalers nog steeds een schimmig imago en het is aan bedrijven als Coinbase om te laten zien dat zij de regels volgen.

Het zou ons niet verbazen als Coinbase besluit een coin als XRP gewoonweg van haar platform te verwijderen als de SEC vindt dat er een bepaalde schimmigheid aan de coin hangt.

Geïnteresseerd in het kopen van cryptovaluta zoals XRP?

bitvavo

Bitvavo – De meest complete Crypto Exchange van Nederland: veilig, gebruiksvriendelijk, iDeal, snel uitbetalen, extreem lage transactiekosten en een groot aanbod.

Verhandel op Crypto Exchange Bitvavo je eerste €1.000 euro zonder transactiekosten

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht