Wat is een ERC20 token precies?

De meeste mensen die zich bezighouden met cryptovaluta zullen wel eens van gehoord hebben: ERC20 Tokens. ERC staat voor Ethereum Request for Comment en 20 is de variant die eigenlijk de technische standaard voor Ethereum Tokens is. In de praktijk wordt het vooral gebruikt als een soort doe-het-zelf kit voor het op een makkelijke manier maken van een cryptocoin die gebruik maakt van de Ethereum blockchain. Wat een ERC20 token precies is, dat gaan we je uitleggen in dit artikel.

Wat is het precies en waarom wordt hier zoveel gebruik van gemaakt

Een van de voornaamste functionaliteiten van Ethereum is dat het gebruikers ervan de mogelijkheid biedt om een eigen token te creëren. Een token is soort vertegenwoordiging van waarde. De Ethereum ontwikkelaars hebben besloten hier een soort standaard aan te hangen die er voor zorgt dat alle tokens die via Ethereum worden gecreëerd voldoen aan bepaalde basis voorwaarden. Het voldoen aan deze criteria biedt enkele voordelen, zoals verhoogde veiligheid, hogere liquiditeit, uniformiteit op het gebied van codering en daarmee een verlaagd risico op foutieve code.

Stel je bijvoorbeeld voor dat er 1000en tokens op de Ethereum blockchain zouden draaien die allemaal hun eigen standaard zouden hebben, dit zou allerlei praktische problemen opleveren om nog maar te zwijgen over exhanges. Vooralsnog is het voor exchanges eenvoudig om een nieuwe ERC20 token aan hun assortiment toe te voegen omdat ze hiermee precies weten waar ze aan toe zijn.

Ook Coinbase gaat in 2018 ondersteuning voor ERC20 tokens toevoegen wat nog maar eens onderstreept hoe belangrijk deze standaard is.

ICO’s

Vrijwel alle nieuwe cryptoprojecten kiezen voor Ethereum als het platform om hun project op te lanceren. Veel mensen zullen bekend zijn met de term ICO (Initial Coin Offering). Met een ICO kan geld worden opgehaald bij investeerders die in ruil daarvoor een token ontvangen die gekocht kan worden met Ether (of in sommige gevallen BTC). De ERC20 standaard maakt hierbij een gestroomlijnd proces mogelijk.

Dit maakt het tegelijkertijd ook mogelijk voor nieuwe projecten om gigantische bedragen op te halen bij investeerders, zelfs zonder dat er nog maar een eigen blockchain ontwikkeld is. Zo heeft de Telegram ICO al een kleine 1 miljard dollar opgehaald nog voor er een product op de markt is.

Voorbeelden van ERC20 tokens

Zoals we in het vorige kopje al aangaven, er wordt ontzettend veel gebruik gemaakt van deze standaard. Een enorm aantal coins dat tegenwoordig in de top 100 op coinmarketcap staat is (of was) een ERC20 token. Het is nu eenmaal voor iedereen de standaard en dat zorgt ervoor dat dit vooralsnog de meest succesvolle toepassing van het Ethereum project is.

Hieronder zie je enkele voorbeeld van bekende, grote cryptovaluta’s die vooralsnog allemaal een ERC20 token zijn:

[one-half-first]EOS
Tron
VeChain
OmiseGO
Qtum[/one-half-first]
[one-half]BNB
Icon
Waltonchain
Golem
Ethos[/one-half]

 

Voor een volledige lijst, kijk je hier. Momenteel zijn er vele duizenden ERC20 tokens in omloop.

Op den duur gaan de meeste van deze coins over naar hun eigen blockchain. Dit wordt in ‘vaktermen’ nog wel eens het mainnet genoemd. Op dat moment kunnen bezitters van de ERC20 tokens deze omruilen voor de nieuwe ‘native’ tokens die horen bij de nieuwe, eigen blockchain van het project. Dit wordt een tokenswap genoemd.

Hardware wallet support

Het voordeel van ERC20 tokens is dat ze op hardware wallets kunnen worden opgeslagen. Kijk je bijvoorbeeld naar de populairste hardware wallet, de Ledger Nano S, dan zie je dat je hier (via MyEtherWallet) eenvoudig alle ERC20 tokens op kan slaan.

Een hardware wallet slaat de private keys van de wallet op het apparaatje zelf op, waardoor ze nooit direct in contact staan met een pc of met het internet. Dit is veruit de veiligste manier van opslag.

Het nadeel van ERC20 tokens is dat de meeste projecten op den duur naar hun eigen blockchain overstappen en hierdoor worden de ERC20 tokens van het project op den duur ‘verbrand’, oftewel vernietigd. Hierdoor zul je, als je je coins in een wallet hebt staan en niet op een exchange, deze in dat geval om moeten ruilen voor de nieuwe native tokens.

Hier wordt vaak wel zeer ruim de tijd voor genomen (meerdere maanden) maar het is wel goed om dit in je achterhoofd te houden. Het opslaan van een ERC20 token en er vervolgens jaren niet naar omkijken kan dus resulteren in volledig verlies van de waarde. Het in de gaten houden van je investering is dus aan te raden.

Zelf maken

Onlangs liet het YouTube kanaal Ivan On Tech zien hoe makkelijk het is om je eigen ERC20 token aan te maken. Het is letterlijk een kwestie van enkele minuten werk. Dit geeft ook meteen te denken over hoe makkelijk het is om een project op te starten en hier dus misbruik van te maken.

Het is ongehoord simpel om een website en een token te genereren. In de huidige cryptogekke markt is het niet onaannemelijk dat er geld word geïnvesteerd in allerlei projecten zonder dat er echt wordt gekeken naar de achterliggende concepten en teams. Zo kan er dus op een slinkse wijze geld afhandig worden gemaakt met loze beloften.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht