Netwerk van Verge (XVG) aangevallen

Het zijn roerige tijden voor de privacy coin Verge (XVG). Daar waar er de afgelopen dagen sprake was van een enorme stijging in de prijs van XVG daar is nu die stijging weer deels ongedaan gemaakt. De voornaamste reden: een aanval op het netwerk van Verge.

Wat is er gebeurd?

Gisteravond werd er op het Bitcointalk forum een post geplaatst door iemand die melde dat het Verge netwerk werd aangevallen door middel van een zogeheten ‘51% attack’. Dit is een aanval waarbij 1 partij meer dan 50% van de mining kracht van het netwerk bezit.

Miners valideren transacties en dit wordt zo decentraal mogelijk gedaan, zodat niet 1 partij hierin de overhand heeft. Als dit wel gebeurd kunnen er ‘illegale transacties’ worden goedgekeurd door de partij die de overhand heeft.

In het geval van Verge lijkt het er vooral op dat de partij voor de block rewards is gegaan door gebruik te maken van een bug in de code. Hierdoor heeft de hacker urenlang 1 block per seconde kunnen minen en zijn dus al de rewards van het minen naar deze partij gegaan.

Op deze manier heeft de miner tienduizenden block rewards opgeëist en dus miljoenen aan XVG verzameld. De verwachting is dat deze coins op enig moment weer in de markt ‘gedumpt’ zullen worden en dat de waarde van XVG hier de gevolgen van gaat merken.

Response van Verge

Verge reageerde later op de avond via Twitter en geeft aan dat het probleem verholpen is:

De main developer heeft inmiddels aangegeven dat er een fork gaat plaatsvinden om de schade van deze aanval ongedaan te maken. Wat dit precies voor gevolgen gaat hebben is nog niet duidelijk.

Verge blijft gemoederen bezig houden

Er is wat Verge betreft zeer duidelijk sprake van twee kampen. Aan de ene kant heb je mensen die heilig geloven in de toekomst van de coin (vergefam) als een van de grote privacy coins. Aan de andere kant zijn er veel mensen die sceptisch zijn over hoe oprecht en professioneel het team achter Verge is.

Onlangs werd er bijvoorbeeld nog met een donatie-actie 75 miljoen XVG opgehaald die gebruikt gaat worden voor het strikken van een grote nieuwe partner (die uiteraard geheim is). Een actie die het project nogal typeert als het aankomt op de reactie hierop.

Er zijn reacties uit de cryptocommunity (inclusief wijzelf) die denken dat dit op z’n minst dubieus is maar tegelijkertijd zijn er ook vergefamilie leden die denken dat de grote partner wel eens Pornhub of Amazon zou kunnen zijn.

Share

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht