Wat is de beste hardware wallet – Ledger Nano S vs Trezor

We hebben in meerdere artikelen aangegeven dat het belangrijk is dat je je cryptovaluta in eigen beheer neemt. Dat wil zeggen dat je zelf een wallet beheert en ook de private keys daarvan bezit. De allerveiligste optie is een hardware wallet. Maar wat is nou de beste hardware wallet? We gaan het in deze post hebben over de twee populairste: de Ledger Nano S en de Trezor.

Waarom een hardware wallet?

Laten we beginnen met beschrijven wat een hardware wallet precies is. Het is een apparaatje dat je op de meest veilige manier je cryptovaluta laat beheren. Dit doet het door de private keys (als het ware het wachtwoord of de pincode die gelinkt is aan jouw BTC wallet) offline op te slaan. Dit wil eigenlijk alleen maar zeggen dat de private keys niet staan opgeslagen op een apparaat dat verbinding maakt met internet.

Bij een normale desktop wallet is dit immers nog steeds het geval en dus zou een eventuele hacker alsnog je private key kunnen stelen. Dat is weliswaar niet echt waarschijnlijk maar het gebeurt geregeld en het is een feit dat je de beveiliging van je cryptobezit heel serieus moet nemen. Er is immers geen bank en als je gehackt wordt en je crypto wordt gestolen dan is er niet een plek waar je aan kan kloppen en kan vragen om een eventuele teruggave van jouw bezit.

Een hardware wallet slaat dus de private keys op het apparaatje op. Tot op het moment van schrijven is er nog nooit een hardware wallet gehackt. Het enige risico dat je nu nog loopt is het kwijtraken van het apparaat zelf. Op dat moment kun je alleen nog bij je cryptovaluta als je de zogeheten ‘seeds words‘ (een combinatie van woorden die je apart moet bewaren) bezit. Hiermee kun je in het geval van een beschadigde hardwallet of diefstal alsnog bij je cryptovaluta. Dit is dus je ultieme back-up middel.

Wij raden je dan ook aan om deze seed words zeer goed op te slaan. Het aanmaken van deze seed words gaat automatisch.

Wij kunnen eigenlijk iedereen die een serieus bedrag aan cryptovaluta in zijn bezit heeft aanraden om de aanschaf van een hardware wallet te overwegen. Zoals gezegd is er bij crypto geen bank, je moet zelf voor je beveiliging zorgen.

De twee populairste wallets, de Ledger Nano S en de Trezor lijken zowel qua prijs en qua waarde die je er voor terug krijgt erg veel op elkaar. Daarom focussen we ons in deze post vooral op deze twee producten.

Prijs & aanbod

Ledger Nano S

 

ledger nano s

€95 bij de fabrikant zelf – inclusief verzending (levering duurt ongeveer 2-5 werkdagen)

€107,50 bij Bol.com – inclusief verzending (voor 23.59 besteld = morgen in huis)

 

 


Trezor

 

trezor hardware wallet

128€ bij de fabrikant zelf – inclusief verzending (levering duurt ongeveer 2-5 werkdagen)

Ondersteuning

Het is belangrijk om te weten dat niet alle cryptovaluta die er in omloop zijn ook daadwerkelijk kunnen worden opgeslagen. Het is wel zo dat het aantal ondersteunde coins nog steeds groeit en de verwachting is dat bijna alle populaire cryptocoins op den duur ondersteund gaan worden door hardware wallets.

Welke coins kun je opslaan op de Ledger Nano S? 

De volgende populaire coins kun je opslaan op de Ledger Nano S. Voor een volledig overzicht kijk je op de site van Ledger.

En nog veel meer. Zoals gezegd voor de volledige lijst kijk je op de site van Ledger.

Welke coins kun je opslaan op de Trezor?

Op de Trezor kun je de volgende grote coins opslaan. Voor een volledig overzicht kijk je op de site van Trezor.

Gebruiksgemak & Beveiliging

Installatie

Beide apparaten hebben een zeer eenvoudig installatie-proces dat ook nog eens heel erg op elkaar lijkt. Je sluit het aan op je PC via de meegeleverde kabel. Het proces begint met het instellen van een PIN-code voor de apparaatjes. Dit is dus nog een extra laag beveiliging bovenop de toch al veilige manier van opslag. Nadat je dit hebt ingesteld krijg je je seed words te zien.

Deze krijg je bij beide producten te zien op het schermpje van het apparaat zelf en dus niet op het scherm van je computer. Dit zorgt er voor dat een eventuele hacker dus niet de seed words in zou kunnen zien. Bij de Ledger Nano krijg je overigens een papiertje meegeleverd waarop je de seed words kan invullen.

Wij bevelen bezitters van een hardware wallet nadrukkelijk aan deze backup woorden zeer goed op te slaan.

Gebruik

Het gebruik van de beide apparaten is heel intuïtief en wederom goed vergelijkbaar. Voor het versturen en ontvangen van crypto sluit je de producten aan op je PC en toets je de pincode in. Hierna ga je naar de wallet omgeving en daarin kun je je crypto beheren. De bediening van beide wallets gebeurt overigens via twee knopjes op het apparaat zelf.

Conclusie – wat is de beste hardware wallet?

Wij denken dat de Ledger Nano S het meeste waar voor je geld biedt. Dit product ondersteunt meer coins, is scherper geprijsd en op meer plekken te verkrijgen. De Trezor bestaat al wat langer en is wat ons betreft enigszins voorbij gestreefd door Ledger. We hebben ook het idee dat het Ledger team iets actiever is als het aankomt op het toevoegen van ondersteuning van nieuwe coins.

Daar komt ook nog eens bij, maar dat is wel heel persoonlijk, dat wij denken dat de Ledger er iets strakker en moderner uitziet. Dat gezegd hebbende is het ook zo dat de Trezor weinig fout doet. Het apparaatje is eenvoudig in gebruik en doet precies waarvoor het gemaakt is.

Je kunt eigenlijk geen foute keuze maken als je kiest voor een van deze twee wallets maar wij vinden dus dat de Ledger Nano S de beste hardware wallet is.

Alternatieven

Uiteraard zijn de Ledger en de Trezor niet de enige twee hardware wallets in omloop. Er zijn wel degelijk alternatieven voor deze twee producten.

Ledger Blue – De grotere broer van de Nano S. Deze heeft nog meer features, en een groot touchscreen waarmee het product een beetje op een kleine tablet lijkt. Deze wallet is echter wel stukken duurder dan de normale Nano S. Hij kost namelijk 277€.

KeepKey – Een vriendelijk geprijsde hardware wallet die ondersteuning biedt aan diverse grote cryptomunten. Helaas niet aan ERC20 tokens en dat is meteen het grootste minpunt. Dit apparaat kost 80€ op amazon.de

Share

One Comment

  1. Alannah Reply

    I know this web site offers quality based cⲟntent
    and additional data, іs there any other website
    ѡhich ցives suсh infoгmation іn quality?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht