Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

wat is bitcoin

We gaan bij deze uitleg uit van Bitcoin, de eerste en veruit de populairste cryptovaluta. Er zijn inmiddels honderden andere coins in omloop. Deze proberen allemaal de markt op een iets andere manier te bedienen. Het achterliggende concept is echter overal (vrijwel) identiek.

Er zijn 3 cruciale elementen bij een cryptovaluta zoals Bitcoin. Deze gaan we alle 3 behandelen.

1. Bitcoin – digitale waarde die vrij verstuurd kan worden

Bitcoin is een digitale, gedecentraliseerde valuta. Bitcoin zorgt ervoor dat je betalingen direct naar iemand kan sturen, zonder tussenkomst van een derde, centrale partij (oftewel een bank).

Digitale – Bitcoin is volledig digitaal, betalingen worden gedaan van Bitcoin Wallet naar Bitcoin Wallet. Een wallet is simpelweg een code. Aan die code is een waarde aan Bitcoins gekoppeld.

Gedecentraliseerde – Er is geen officiële Bitcoin bank en geen Bitcoin kantoor. Iedereen die Bitcoin heeft, is als het ware zijn eigen bank.

Valuta – Aan Bitcoin is een bepaalde waarde toegekend. Deze waarde wordt bepaald door vraag en aanbod. Het aanbod is gelimiteerd. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins zijn. Dit creëert schaarste, wat op zijn beurt weer meer waarde geeft aan Bitcoin.

Voordelen

  • Geld versturen over de hele wereld in een mum van tijd. Probeer maar eens 100 euro naar China te sturen met je normale bank. Dat kost je minstens 10€ aan transactiekosten en het geld is een week onderweg.
  • Bitcoin is niet onderhevig aan inflatie. De ECB drukt €60 miljard per maand bij. De rente gaat richting een negatieve stand, wat wil zeggen dat je binnenkort je geld in een oude sok moet stoppen wil je het niet langzaam kwijt raken.
  • Er wordt niet gesjoemeld met je geld. Bij een bank moet je altijd maar afwachten waar deze jouw geld in investeert.

Een veel gehoorde vraag is: ‘maar wat bepaalt nou de waarde van Bitcoin, waarom is een Bitcoin 50.000$ waard?’

Het antwoord hier op is precies hetzelfde als bij normaal geld. Wat geeft een briefje van 100€ zijn waarde? Simpelweg de ‘afspraak’ die mensen onderling met elkaar hebben dat een briefje van 100€ daadwerkelijk 100€ waard is. Bitcoin werkt precies hetzelfde.

Bitcoins zijn slechts 1tjes en nulletjes. Net zo goed als een briefje van 100€ een stukje papier is. Als mensen vertrouwen in het omliggende systeem, is dat de waarde van een Bitcoin of van fiat geld (bv. een briefje van 100€).

  • Je saldo op je bankrekening is simpelweg een combinatie van wat 1tjes en nulletjes in de computer van een bank.
  • Je Bitcoin ‘saldo’ is precies hetzelfde. Maar dan ben jij de bank en heb je volledige controle over je geld.

Het enige nadeel, zou je denken, is hoe je kunt controleren wie hoeveel heeft. Ik zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat ik 100 maal zo veel Bitcoin in mijn wallet heb als dat ik daadwerkelijk heb.

Daar is de blockchain voor.

2. De Blockchain

Hoe zorg je er nou voor dat de transacties eerlijk verlopen?

De blockchain is eigenlijk een soort online kasboek. Alle transacties die ooit gedaan zijn, staan in de blockchain. Deze is voor iedereen inzichtelijk. Vergelijk het met een excelsheet. Via Google Drive kun je al met meerdere mensen tegelijk werken in eenzelfde bestand. De blockchain werkt (sterk versimpeld) vergelijkbaar, al kun je hierin alleen nieuwe regels toevoegen. Als een transactie eenmaal geverifieerd is verdwijnt deze nooit meer uit de blockchain.

Per transactie wordt gekeken of deze correct is. Alle computers in het Bitcoin netwerk kunnen dus zien wat er gebeurd bij een transactie.

Transacties worden geverifieerd door miners.

3. Miners

Miners zijn computers op het Bitcoin netwerk. De voornaamste functie van deze miners is het verifiëren van transacties. Dit is een behoorlijk technisch verhaal. In het kort komt het erop neer dat miners middels een ingewikkelde rekensom kunnen aantonen dat een transactie correct is. Hiervoor is erg krachtige hardware nodig. Sommige mensen investeren in een hele sterke videokaart, zodat ze zoveel mogelijk berekeningen kunnen maken.

Dit kost erg veel stroom. Om miners aan te sporen zoveel mogelijk transacties te verifiëren krijgen ze betaald. In Bitcoin.

Videos

Nu je (hopelijk) een globaal idee hebt van wat Bitcoin is, raden we je aan om deze video’s te kijken. Deze visualiseren het proces en leren je het nog beter begrijpen.

En deze uitleg is iets technischer en uitgebreider (maar wel heel goed):

Geïnteresseerd in het kopen van Cryptovaluta?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste €1.000 die je verhandelt.

bitvavo


Nee, dank je
Sluit dit bericht